Pages Navigation Menu

Descopera comorile Iranului

Descopera comorile Iranului

Desi demonizat din punct de vedere geopolitic, Iranul este totusi un taram fermecat, o capsula a timpului ce pastreaza perfect traditii, vestimentatie, arhitectura, povesti si mai ales minuni ale istoriei. Desi privit din exterior el pare a fi un monolit cultural dominat de cultura, limba si cultura persana, Iranul gazduieste o multitudine de grupuri etnice cu propriile lor obiceiuri si credinte.

800px-Persian_warriors_from_Berlin_Museum

Odata un imperiu maret ce se intindea din Balcani pana la granitele Indiei, din Asia Centrala pana in Nordul Africii, Iranul a dat nastere Mezilor, Achemenizilor, Partilor si Sasanizilor.  In timpul cuceririi islamice din secolul 7 e.n., persii si-au pastrat identitatea si cultura astfel incat la inceputul secolului 16 e.n. au renascut ca stat independent sub dinastia Safavida, ce a instituit Islamul Shi’a, religia oficiala a statului. Pana in 1979 Iranul a fost condus de un sah sau un imparat, moment in care a aparut Republica Islamica.

800px-Map_achaemenid_empire_en

Iata doar cateva dintre minunile Iranului.

Moscheia albastra din Tabriz

tumblr_lp88kojhAP1qmrwzeo1_500

Terminata in 1465, a luat artistilor 25 de ani sa o decoreze cu mozaic albastru, faianta si caligrafie minutioasa. Cutremurul din 1773 a daramat-o complet in cateva minute insa. 200 de ani a stat in aceasta stare pana cand, in 1973, orasul a inceput reconstructia monumentului.

Persepolis

lost-city-persepolis-iran_24727_600x450

Capitala ceremoniala a Imperiului Achemenid, Persepolis a fost intemeiata undeva in secolul 6 i.e.n. Poarta popoarelor, locul prin care reprezentantii popoarelor supuse treceau in drumul lor spre a oferi tribut stapanilor Achaemenizi, Palatul Apadana, Sala tronului si mormintele lui Darius I, Xerxes I, Artaxerxes I si Darius al II-lea sunt doar cateva dintre minunile ca pot fi gasite in situl aflat la 70 km de Shiraz. O data capitala a lumii, Persepolis atrage ca un magnet imaginatia si curiozitatea turistilor din intreaga lume.

Isfahan

Masjid_Shah,_view_of_the_courtyard_by_Pascal_Coste

Capitala a Iranului In secolul al 17-lea e.n., orasul ascunde o multime de minuni arhitectonice precum Moscheia Sahului sau podul Khaju si mestegari iscusiti, celebri pentru realizarea covoarelor persane.

Mormantul lui Cyrus cel Mare

Cyrus_tomb

Gazduit de Pasargadae, capitala intemeietorului imperiului Achemenid, mormantul impresioneaza prin forma sa de zigurat si prin legendele tesute in jurul sau. Povestea spune ca si Alexandru Macedon, in drumul sau spre India s-a oprit pentru a se reculege in acest loc.

Lacul Badab Surt

Orost10

Spectaculoasa formatiune de travertin din nordul Iranului a fost formata de-a lungul a mii de ani de apele minerale din zona. Culoarea rosie se datoreaza carbonatului de fier.

Insula Qeshm

IDL TIFF file

Cea mai mare insula non-independenta din lume se gaseste in stramtoarea Hormuz, Golful Persic. Lunga de 120 km, insula este partial acoperita de paduri de mangrove.

Satul Mazichal

Mazichal

Aflat la 2600 de metri deasupra nivelului marii, satul are o pozitie de vis, la propriu deasupra norilor.

Speram cu totii ca intr-o zi conditiile de calatorie catre aceste minuni sa fie mai usor de indeplinit. Merita descoperite!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>