Pages Navigation Menu

Derinkuyu, cel mai misterios oras subteran al lumii

Derinkuyu, cel mai misterios oras subteran al lumii

Derinkuyu

In partea subterana a orasului Cappadocia, din Turcia, se desfasoara o adevarata lume, un complex perfect de locuinte, transformat intr-un mic oras ascuns, numit Derinkuyu. Acesta a fost descoperit din intamplare, in 1965, de unul dintre locuitorii din regiune, in timp ce facea curat intr-una din camerele din casa sa, iar de atunci a continuat sa fascineze lumea arheologilor si a istoricilor, fiecare venind cu nenumarate ipoteze pentru a descifra misterul acestui oras subteran. 

            Se pare ca localnicul respectiv ar fi vrut sa curete un perete al locuintei sale de tip pestera, specifica zonei, cand acesta s-a prabusit, dezvaluind in spatele sau o camera ascunsa, care facea legatura cu o alta si tot asa pe o distanta foarte mare. Speologii si arheologii veniti sa cerceteze zona au descoperit ca in spatele acelui perete se ascunde unul dintre cele mai mari orase subterane din lume, care se intinde, pe mai bine de 18 etaje sub pamant, la o adancime de 85 de metri si care putea gazdui pana la 30.000 de oameni. Orasul dispunea de toate facilitatile, cum ar fi prese de vin, de ulei, camere de depozitare, beciuri, grajduri, cantine, o scoala si chiar si o capela.

Derinkuyu1

Tunelurile care faceau legatura intre camere, erau destul de late, iar unul dintre acestea permitea trecerea simultana a trei persoane. Speologii au descoperit ulterior ca acesta facea legatura cu un alt oras subteran, de dimensiuni mai mici, aflat la 10 kilometri distanta de Derinkuyu. Iluminatul se facea fie cu lampi cu ulei de in, fie cu torte, care aveau si rolul de a mentine o temperatura optima. Specilistii considera ca cel mai probabil aceste tipuri de orase subterane aveau rolul de a adaposti populatia pe timp de iarna. Apoi, odata cu expansiunea teritoriala, populatiile care s-au succedat in zona: hititii, asirienii, romanii, persanii, bizantinii, turcii si crestinii, au folosit orasele subterane in scop de aparare, in timpul diferitelor asedii, adaptandu-le necesitatilor lor. Se crede ca turcii si crestinii au marit o parte din camerele originale, pentru a cosntrui grajdurile care sa adaposteau caii. Sub aceste grajduri exista un etaj in care se gasea hrana pentru animale.

Derinkuyu3

Orasul subteran dispunea si de o bucatarie comuna, dotata cu cuptoare de pamant si gauri de aerisire, care transportau fumul cu ajutorul unor tunele sapate special la doi kilometri distanta de locul orasului, pentru a dezorienta populatiile invadatoare. De asemenea, spatiul de stocare al alimentelor era foarte mare, aici fiind descoperite mii de vase de ceramica de dimensiuni foarte mari, utile miilor de oameni care se adaposteau aici.  Apa potabila era asigurata de puturi subterane, iar o parte din aceasta apa era folosita la fabricarea berii si a vinului, fiind descoperite cufe de tuf vulcanic pentru vin si roti de macinat din bazalt pentru bere. Se crede ca berea si vinul erau folosite pentru calmarea clasutrofobiei, ce putea surveni in urma perioadelor lungi in care oamenii stateau practic inchisi si privati de lumina soarelui.

Comunicarea intre etaje se putea realiza cu ajutorul puturilor verticale sau cu ajutorul scarilor, in cazul in care legatura dintre etaje era mai ingusta. Aceasta arhitectura ii proteja in cazul unei invazii, pentru ca invadatorii erau nevoiti sa inainteze unul cate unul, devenind astfel o prada usoara. Intrarile, in timpul asediilor, puteau fi acoperite cu pietre imense, care depaseau o tona. Ventilatia se realiza cu ajutorul a peste 15000 de canale de ventilatie, ce asigurau aer proaspat in toate camerele subterane.

Orasul subteran Derinkuyu dispunea si de o scoala in care invatau copiii, dotata cu banci si o catedra din piatra. La o adancime si mai mare, arheologii au descoperit doua incaperi cu tavan inalt, ce se intrepatrund, formand o cruce. Acest lucru atesta faptul ca orasul a fost locuit si de crestini. Sub aceasta capela improvizata se mai gasea o camera in forma de cub, unde se pare ca erau tinuti mortii, pana in momentul in care pericolul de afara trecea in totalitate.

Chiar si astazi, orasul subteran Derinkuyu este invaluit de mister, in jurul sau formulandu-se nenumarate ipoteze cu privire la modul in care a fost creat si mai ales care a fost scopul sau initial, acesta nefiind explatat in totalitate, pana in prezent.

Derinkuyu2

Surse: descopera.ro; descopera.org

Surse foto: ephesustoursguide.com; aidatours.net; turkeytravelcentre.com; tourism-review.com

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>