Pages Navigation Menu

Depresia. Pacienți hărțuiți de boala nr. 1 în lume

Depresia. Pacienți hărțuiți de boala nr. 1 în lume

Depresia este una dintre cele mai răspândite boli din întreaga lume, iar Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a estimat într-un studiu că depresia va deveni până în 2020 principala cauză de dizabilitate.

Depresia. Pacienți hărțuiți de boala nr. 1 în lume

Depresia. Pacienți hărțuiți de boala nr. 1 în lume

Statisticile arată că 15% din locuitotii platenei suferă la un moment dat în viață de depresie, iar din cei afectați, tot statisticile OMS o spun, doar 25% urmează un tratament de specialitate.

În lipsa unei educații din  punct de vedere a tratării și a acceptării acestei afecțiuni, pacienții suferă cel mai mult. Privită ca un fenomen aproape copilăresc și fără explicații logice, pe pricipul: „dacă nu curge sânge, nu ai nimic”, depresia începe să se răspândească din ce în ce mai mult în rândul populației, dar fără să primească suficientă atenție. Din pricina acestui comportament de idiferență, la nivel global aproximativ un milion de oameni se sinucid din cauza depresiei, conform OMS.

Psihologii atrag atenția că pacientul suferind de drepresie este tot mai hărțuit de societate, fapt care trebuie să înceteze cât mai curând. Chiar și inconștient, prietenii, familia pun pe umerii depresivilor o povară în plus, amintindu-le în repetate rânduri că suferă de o boală a sistemului nervos și, dintr-un exces de grijă, încearcă să îi introduă în grupuri pe care ei le consideră sănătoare pentru pacient. Total greșit, consideră specialiștii.

„Spune STOP hărțuirii pacientului cu depresie! Hărțuirea în depresie înseamnă să intrebi pacientul în mod insistent cum se simte, să îi spui insistent să gândească pozitiv, să îl cerți dacă nu râde la glumele tale, să îl târăști în tot felul de cercuri sociale”, este de părere psihologul clinician Anca Elena Boalca.

Totodată, chiar și impunerea unor lucruri pe care pacientul nu vrea sau nu le simte să le facă este tot o hărțuire.

Foarte sensibili, cei care suferă de depresie au nevoie de înțelege și de susținerea celor din jur.

Depresia este o stare psihică și se trateaza cu înțelege stării pacientului. Rezonează cu starea lui, NU proiecta”, scrie psihologul clinician Anca Elena Boalca pe contul său de Linkedin.

Citește și: Educația sexuală, subiect tabu și blamat în România

 

Salvează

Salvează

Salvează

Salvează

Salvează

Salvează

Salvează

Salvează

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>