Pages Navigation Menu

Delft, pur si simplu fermecator

Delft, pur si simplu fermecator

canalul din Delft (Large)

Un vechi proverb ne invata ca “La umbra marilor stejari nu creste iarba”. Olandezii insa nu au luat niciodata lucrurile ca atare si au demonstrat, de cate ori li s-a ivit ocazia, ca exista o exceptie pentru fiecare regula. Asa se face ca, intre doi colosi, precum Rotterdam, cel mai important port al Europei si Haga, sediul guvernului olandez, a cutezat sa-si faca loc, la 15 aprilie 1246, o floare neasemuita, orasul Delft. Contele Willem al II-lea de Henegouwen a fost cel care i-a pecetluit actul de nastere, dar si cel care i-a dat numele, inspirat fiind de canalul de apa ce il strabatea (delft insemnand chiar canal). De atunci, asezarea avea sa aiba un destin privilegiat, devenind – in 1581 – capitala Republicii Olandeze si resedinta Casei de Orania, apoi – in 1602 – sediul Companiei Unite a Indiilor de Est (primul concern multinational) sau camin pentru personalitati marcante, precum Hugo Grotius – parintele dreptului international, Martin van den Hove – astronom si matematician, Antonie van Leeuwenhoek – cel care a pus bazele microbiologiei sau Johannes Vermeer – celebru pictor.

Molen de Roos (Large)

Desi nu aduna mai mult de 100.000 de suflete, Delft este, practic, un rasfat pentru orice amator de turism cultural, avand in portofoliu sute de obiective de acest gen. Primul pe aceasta lista este Biserica Veche, la care cetatenii de aici fac referire ca la un seaman de-al lor, numind-o Oude Jan (Mos Ion). Si daca magnifica creatie gotica ar vorbi, cu siguranta am avea cea mai buna varianta a istoriei acestor meleaguri, caci a fost fondata in acelasi an cu orasul, iar statura sa impozanta de 75 de metri i-ar fi permis sa vada tot. Vizavi, se afla alte doua cladiri cu rezonanta: Prinsenhof, curtea lui Wilhelm I, devenita muzeu (unde putem vedea urmele de gloante care i-au curmat viata acestuia) si Gemeenlandshuis, a carei fatada atrage cu decorurile sale heraldice – reprezinta pupitrul de comanda de unde erau supravegheate consumul de apa, sistemul de ecluze aferente canalului sau cel de epurare.

La numai o suta de metri distanta se intinde piata centrala (De Markt), loc intesat cu restaurante, magazine si tarabe, unde se strang atat turistii, cat si localnicii. Aceasta arie pietonala este delimitata inspre rasarit de Biserica Noua, a carei turla brazdeaza cerul (108 metri), edificiu la care s-a lucrat timp de un secol (1396-1496) si in mausoleul careia isi gasesc odihna vesnica 46 de membri ai familiei regale, in frunte cu Wilhelm de Orania. In partea opusa, se afla Primaria, o bijuterie in stil renascentist, ce gazduieste numeroase opere de arta.

Vedere de ansamblu (Large)

Alte institutii pe care vi le recomanda cu mandrie orice bastinas sunt: Centrul Vermeer – unde puteti patrunde pentru putin in universul unuia dintre cei mai inzestrati pictori ai tuturor timpurilor, Poarta de Est – singura ramasa in picioare din fortificatia ce apara urbea la 1400, Biblioteca Universitatii Tehnice, Molen de Roos – o moara de vant pe structura din lemn, functionala inca, Expozitia de Artilerie sau Fabrica Regala de Portelanuri – ce dateaza din 1651 si care dispune de un atelier in care poate fi urmarit tot procesul tehnologic. Fie ca este vorba de seturi de vesela ce se vand cu preturi exorbitante sau de mici suvenire (saboti, diferite casute, bomboniere, globuri, pusculite) care ii vor bucura pe cei dragi, fiecare piesa de ceramica protejata de smaltul alb este imbogatita cu motive traditionale, pictate manual, in culoarea albastra.

Gemeenlandshuis (Large)

Dupa un astfel de maraton, veti avea nevoie si de cateva clipe de ragaz. Pentru asta, parcurile Wilhelmina, Delftse Hout, Gradina Botanica ori malurile canalului va pun la dispozitie sute de bancute pe care va puteti trage sufletul, admirand totodata numarul mare de lebede si ratuste sau arhitectura tipic batava.

Daca alegeti aceasta destinatie, trebuie spus ca cel mai apropiat aeroport (in cazul unui zbor direct) este Schiphol din Amsterdam, de unde exista un tren ce va aduce in Delft in 45 de minute.

Foto: www.flickr.com

One Comment

  1. Felicitari, Daniel! Zilnic accesez NewsUp si trebuie sa recunosc faptul ca materialele tale sunt remarcabile.
    Am identificat o foarte buna documentare(in general, nu numai pe segmentul Travel) si placerea de a scrie.
    Luiza Braileanu

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>