Pages Navigation Menu

Degradarea oceanelor – un pericol iminent

Degradarea oceanelor – un pericol iminent

oceane poluate

Starea oceanului planetar incepe sa se degradeze din ce in ce mai repede decat s-ar fi crezut initial. Un raport facut de Programul International al Starii Oceanelor (IPSO) avertizeza la nivel mondial despre amenintarile multiple cu care oceanele se confrunta.

            Oceanele sunt incalzite de schimbarile climatice, devin din ce in ce mai putin alcaline prin absortia dioxidului de carbon si au extrem de mult de suferit din cauza pescuitului excesiv si al poluarii masive. Daca actualele actiuni umane, care contribuie la degradarea continua a oceanelor, nu se schimba, o extinctie in masa a rasei umane este posibila, se arata intr-un raport facut de IPSO. 

oceane

            Conform aceluiasi raport, cockteilul de amenintari asupra oceanului este mai puternic, decat daca am lua fiecare amenintare in mod individual. Recifurile de corali, de exemplu, sufera din cauza temperaturii inalte si ale efectelor acidificarii apei oceanice, in timp ce sunt si mai slabite de practicile pescuitului agresiv, a poluarii si a dezvoltarii algelor toxice. Este o situatie foarte grava, care solicita actiuni fara echivoc din partea tuturor la toate nivelurile. Vorbim despre consecinte pentru specia umana care se vor manifesta in cursul vietii noastre si mult mai rau in vietile generatiilor urmatoare, a concluzionat IPSO. 

Un procent uimitor din vietuitoarele de pe Pamant se afla in adancurile oceanelor. Oceanul planetar nu reprezinta numai o sursa vitala de proteine, energie si minerale sau alte subsatnte vitale; curentii si miscarea apelor de pe intreg teritoriul  planetei duc la formarea a peste jumatate din oxigenul din atmosfera, determinand clima si fluxurile naturale de energie si nutrienti pe toata planeta.

Activitatile umane exercita direct si indirect presiuni imense asupra ecosistemelor oceanice, care au consecinta de a se distruge putin cate putin, in masura in care speciile marine sunt amenintate cu disparitia, iar habitatele lor distruse.

poluare oceane 

 

Sursa: BBC News; greenpeace.org

Sursa foto: natgeotv.com; oceansart.us; oceansrock.org

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>