Pages Navigation Menu

De la casetofonul cu casti la Ipod

De la casetofonul cu casti la Ipod

de-la-walkman-la-ipod-istoria-music-player-ului-in-imagini_3

Cand eram mici ne uitam la seriale ca Mash, Salvati de clopotel, si Beverly Hills. Inainte se asculta muzica la pickup. Dupa revolutie au inceput sa apara casetofoanele cu casti. Toti tinerii doreau sa le aiba, asa cum vedeau in seriale: tineri care ascultau muzica la casti, echipe de fotbal ale scolii, majorete, sau un tip haios al clasei. Toti doreau sa petreaca clipe ca in filme si sa aiba petreceri la fel cum erau in serialele si filmele pe care le vedeau.

Dupa revolutie au inceput sa apara la noi in tara albume, casete cu trupe, interpreti straini. Pana atunci daca punea cineva muzica la pickup asculta tot grupul. Insa a aparut casetofonul cu casti, un nou gadget atunci. Nu mai asculta toata lumea si fiecare asculta la casti ce muzica ii placea. Ei ascultau pe drum pana la scoala, in autobuz sau in camera unde aveau lipite pe usa de la dulap posterele cu artistii preferati Spice Girls, Backstreet Boys, Michael Jackson. Casetofonul cu casti, sau walkman cum ii spuneau altii, desi walkman este produsul care poarta sigla Sony, avea casti care acopereau urechea si nu se bagau in urechi ca acum. Toti tinerii ascultau la casetofonul cu casti pana cand se terminau bateriile care durau doar cateva zile. Primele care au ajuns la noi, dar se gaseau mai rar si erau cam scumpe au fost Kamosonic albastru, si  Walkman International. Primele casete care s-au gasit au fost Solid Base, Michael Jackson, Ice Cube si U2. Acestea erau cele mai fredonate albume si toata lumea care le asculta le stia piesele, albume intregi. Dar una dintre primele melodii care a fost pe casete la noi a fost Boulevard LA, de la  Bachelor of  Hearts.

Dupa casetofonul cu casti a aparut discmanul, un casetofon cu cd. Dupa aceea a aparut mp3 playerul, iar dupa acea ipodul. Ipodul este, daca putem sa-I spunem asa, casetofon cu casti modern.

Akio Morita, unul dintre fondatorii companiei Sony a inventat Walkmanul in 1978 pentru ca vroia sa asculte opera in timp ce zbura cu avionul. Pe piata a ajuns un an mai tarziu. Casetofonul cu casti a fost vandut in Japonia sub numele de Walkman, in Marea Britanie Stowaway, in SUA Soundabout, si in Suedia Freestyle.

 

Sursa yoda.ro, de la walkman la ipod istoria music-playerului in imagini

Gabriela Theodora Negoita

 

 

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>