Pages Navigation Menu

Dave Grohl readuce la viata sistemul analog

Dave Grohl readuce la viata sistemul analog

SoundCity

 „Sound City”, un documentar de Dave Grohl

Dave Grohl s-a facut remarcat in lumea muzicii ca tobosar, solist si textier in trupe ca Nirvana si Foo Figters, dar nu se opreste aici. In 2013 si-a facut debutul directorial cu filmul documentar “Sound City”. Un documentar despre studioul de inregistrari cu acelasi nume din San Fernando Valley, California, prin care Dave scoate la suprafata nostalgia din specatori, dar in acelasi timp face cunoscut studioul responsabil pentru evoluția muzicii rock din anii ‘60-‘90.

“Sound City” nu este un documentar plictisitor despre zilele bune ale studioului, plin de clipuri cu trupe care inregistrau. De fapt, sunt 3 filme. Prima treime consta intr-o privire retrospectiva asupra trecutului glorios al studioului. Asupra albumelor care au facut istorie si care au fost inregistrate acolo: in 1975, albumul celor de la Fleetwood Mac cu acelasi nume, in 1981, „Working Class Dog” al lui Rick Springfield, in 1991, „Nevermind” al celor de la Nirvana etc. Antiteza acestei parti este faptul ca desi cei care inregistrau acolo erau adevarate celebritati, studioul arata deplorabil in interior, de la mobila pana la mocheta de pe pereți. Ce era special la el, pe langa acustica foarte buna din sala de inregistrari, era ca avea „darul” de a transforma un album, care la inceput parea sortit esecului, intr-unul de succes.

A doua treime a filmului este cronica degradarii lente a studioului si a sistemului de inregistrare analog, a cărui inima era o placa de sunet Neve, una din cele patru existente in toată lumea. În anii ’80, înregistratul pe bandă era înlocuit de cel digital, lucru cu care Dave si mulți alți artiști nu erau de acord. Ei sunt de părere că muzica înregistrată digital e lipsită de imperfecțiuni, de greșeli caracteristice omului. Aceste mici erori conferă originalitate trupelor si muzicii lor și în același timp îi ajută să crească. Le alimentează dorința de a fi mai buni, de a încerca să se perfecționeze, tocmai pentru a face acest număr de imperfecțiuni cât mai mic.

În ultima treime a filmului, Dave Grohl iși îndreaptă atenția spre „renașterea” muzicii înregistrate pe bandă. El cumpără placa Neve în 2011, când se închide studioul și o instalează în propriul lui studio, Studio 606, urmând să vedem cum o exploatează Foo Fighters și alți artiști.

Pe lânga timp și bani, Dave Grohl a investit și multe sentimente în acest documentar, acest lucru vazându-se. Unul din cele mai importante detalii, poate fi trecut cu vederea foarte ușor. În timpul genericului de final cântă o melodie intitulată „Sound City”. Vocile din melodie aparţin lui Doug Deep si Paula Salvatore – doamna Salvatore fiind managerul studioului, care la începutul filmului spunea căt de mult şi-ar fi dorit o carieră în muzică, Dave Grohl împlinindu-i într-un final visul.

 

Sursa: www.nytimes.com

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>