Pages Navigation Menu

Datoria externa a Romaniei a scazut sub pragul de 100 miliarde de euro

Datoria externa a Romaniei a scazut sub pragul de 100 miliarde de euro

La sfarsitul lunii mai, datoria totala externa a Romaniei, incluzand atat statul cat si segmentul privat insuma 99.9 miliarde euro, dupa trei luni consecutive in care aceasta depasise pragul psihologic de 100 de miliarde.

Scaderea s-a inregistrat pe segmentul de datorie externa pe termen mediu si lung, ce a scazut cu 5.8 miliarde in luna mai fata de aprilie.

Potrivit datelor provizorii publicate de BNR, corectarea stocului de datorie externa a fost sustinuta de rambursarile facute de BNR si de Ministerul Finantelor in contul imprumutului contractat de la FMI in 2009. In primele cinci luni ale anului, banca centrala a facut plati de 1,63 mld. euro, din care aproape jumatate in luna mai, in timp ce Finantele au achitat peste 300 mil. euro. Bancile private au restituit grupurilor din care fac parte depozite de aproximativ 900 mil. euro.

Datoria externa privata pe termen mediu si lung a scazut cu aproape 700 milioane de euro, ajungand la 36,4 mld. euro, reflectand un proces sanatos de reducere a indatorarii companiilor.

In luna mai 2013 a fost redusa si datoria pe termen scurt fata de aprilie, cu 123 mil. Euro. Soldul s-a mentinut deasupra pragului de 20 mld. euro sub care intrase in ianuarie, respectiv la 20,5 mld. euro. Reducerea stocului de datorie inseamna si plati mai mici in contul principalului si al dobanzilor: serviciul pe cinci luni a scazut cu peste 900 mil. euro fata de aceeasi perioada din 2012, pana la 19,7 mld. euro.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>