Pages Navigation Menu

Daca vreodata ajungi in Varna

Daca vreodata ajungi in Varna

varna-bulgaria-info

Ghid de plimbare prin Varna

Doar asa, pentru orice eventualitate. Daca, nu se stie niciodata. Principalul sfat este sa incerci sa nimeresti la biroul de informare turistica. Este langa catedrala. Cum ajungi la catedrala? Repeta obsesiv cuvantul “catedrala” si te vor indruma oamenii. In bulgara si aratand cu degetul. De ce sa nu intrebi un trecator ai putea spune. Ii poti intreba si vei incepe prin a le spune “do you speak english?”. Ei, in mod invariabil (am incercat asta de sute de ori) iti vor spune “yes, yes”. Fericit vei incepe sa le spui unde vrei sa ajungi, catedrala sau poate mai greul “roman baths”. Raspunsul va fi intotdeauna o ridicare a umerilor. Controlori de autobuz, vanzatori de inghetata, trecatori, politisti, nu am avut norocul de a nimeri in toata Varna decat doua persoane vorbitoare de engleza, o domnisoara la biroul turistic care ne-a oferit cu amabilitate informatii eronate despre un restaurant si o doamna care ne-a condus catre un alt restaurant.

Bulgaria-Varna-02

Acum, sa spunem ca ati ajuns la catedrala si vis-à-vis, la intrarea in parc si zona pietonala a Varnei, veti gasi biroul de informatii turistice. Este vital sa ajungeti acolo pentru ca altfel nu veti sti ce vizitati. De acolo veti putea lua o harta si cateva indicatii de la personal. Doamnele de acolo sunt amabile, merita sa incercati. Varna este un pic ciudata pentru romani. Este un fel de Constanta in anii 90. Daca ati ajuns de la catedrala la biroul de informatii ati fost deja interpelati de cel putin 5 schimbasi. “Schimb? Change?”. Nu ca ar sti engleza, dar asa cat sa incerce sa te opreasca.

varna2

Sa incepem cu catedrala. Resedinta a episcopului de Varna si de Preslav, catedrala ortodoxa din Varna a fost inaugurata in 1886. Impozanta, placuta ochiului atat in interior cat si in exterior, catedrala pare un bun inceput pentru vizitarea Varnei, mai ales ca aici te-a lasat autobuzul luat din statiune. Totul prinde insa repede un gust amar cand la intrare te lovesti de un brav preot care te miruieste rapid pe frunte si iti spune “5-10 leva”. Daca dupa asta te mai patrunde vreun sentiment religios, continua voios plimbarea. Varna nu este un oras urat si asta o sa vezi intrand in zona parc-pietonal. Sunt casute vechi, cochete, multa verdeata si multi pescarusi. Daca mergi suficient de mult vei ajunge intr-un parc destul de frumos si intr-un final, la plaja. Marea este curata la bulgari datorita plaselor din larg. Strazile mi s-au parut curate de asemenea. Cladirile in schimb sunt majoritatea neingrijite, cu tencuiala cazuta. Sa gasesc termene romane nu a fost chip oricat am incercat. Nimeni nu a putut sa imi arate unde sunt desi pe harta parea ca sunt acolo. Oamenii au fost toti politicosi, zambitori, au incercat sa ma ajute dar nestiind engleza, franceza, italiana sau spaniola, limbi in care puteam cat de cat schimba cateva cuvinte, nu prea au putut. Se vede ca orasul are o istorie bogata. Sunt multe statui, au un muzeu important de istorie, bogat din cate am inteles. In rest, o senzatie de saracie, amplificata de numarul cersetorilor si al schimbasilor. Cu investitii, ar putea deveni un oras frumos. Mi-au placut zonele de verdeata, parcurile generoase si zambetul oamenilor.

Sunt convins ca exista mult mai multe lucruri de vazut in Varna si ca povestesc doar o simpla plimbare de o zi. Daca o sa mai am ocazia o sa mai trec pe acolo.

431802_153051358199142_15431783_n

Si ca sa inchei cu o experienta pozitiva, atunci cand ora pranzului tragea semnale de alarma serioase, m-am indreptat spre unul dintre restaurantele recomandate de biroul de informatii. Acel “good fish restaurant” despre care am auzit lucruri bune. Din pacate, Captain Cook, “good fish restaurant” nu mai era acolo. Se mutase in partea cealalta a orasului. Tot intreband in jur oameni care doreau sa ma ajute dar nu stiau cum decat in bulgara, am dat in mod providential peste o doamna foarte de treaba. Ne-a condus spre restaurantul ei, Jasmine Tea House din strada Petko Karavelov, numarul 26. Restaurant vegetarian la origine dar servind si peste, localul este unul cu o atmosfera intima, muzica anilor 90 (prezenta de altfel peste tot pe litoralul bulgaresc). Mancarea, delicioasa, serviciul, excelent. Berea rece si atmosfera placuta. Daca vreodata ajungi in Varna…

255719_155904241247187_1638805911_n

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>