Pages Navigation Menu

Cum poti avea superputeri? Stiinta ne aduce cu un pas mai aproape

Cum poti avea superputeri? Stiinta ne aduce cu un pas mai aproape

 Ce superputeri ne pot pune la dispozitie stiinta si tehnologia? Dupa un studiu de “trei zile si trei nopti”, am selectat cu atentie cateva superputeri pe care le puteti dobandi, cu un mic ajutor: 

1.      Vreau sa fiu Ironman!

Raspusul este exoskeleton. Ca si in cazul regnului animal, exoskeleton sau exosuit se refera la un “invelis” exterior doar la cateva imbunatatiri distanta de masinaria purtata de Stark, Ironman. Probabil are nevoie de mai multe imbunatatiri, dar este o chestiune de timp.

571px-Hybrid_Assistive_Limb

HAL( Hybrid Assistive Limb) este un costum exoskeleton realizat de compania Cyberdyne impreuna cu Universitatea Tsukuba, Japonia. Spre deosebire de alte modele din trecut, care erau pentru uz militar, HAL este destinat persoanelor civile, de regula cu disabilitati fizice, dar ati putea oricand sa inchiriati unul. Livrare din Japonia. Nu stiu voua, dar mie HAL imi aduce aminte de storm-troopers!

2.      Regenerare: Wolverine sau salamandra?

descărcare

Regenerarea este posibila la orice forma de viata. Intrebarea este pana la ce limita?

images (2)

Salamandra, amfibianul, se poate vindeca fara efecte video speciale, asa ca pentru acest studiu il declaseaza pe Wolverine. Salamandra este supereroul regenerarii. Poate inlocui membre, plamani, parti din coloana vertebrala sau bucati din creier. Cercetatorii aseamana celulele pluripotente ale salamandrei cu celulele noastre stem. Cu o mica-mare exceptie: celulele salamandrei au memoria tesuturilor pierdute, inlocuindu-le aproape identic.

Cercetari si experimente se fac in continuare pentru a vedea cum am putea folosi si aplica informatia pentru tesuturile umane. Cercetatorii de la Universitatea din Florida, Institutul de Genetica, spre exemplu, sunt destul de optimisti in aceasta privinta. Michaael Levine, Universitatea California, Berkeley, cerceteaza aceeasi problema. Este cunoscut si pentru mutatiile sale genetice, cum ar fi taratoare cu capete multiple.

Interesant este ca pana la varsta de 10 ani si noi avem ‘superputerea’ de a ne  regenera varful degetelor, ulterior ne ramane doar superputerea ficatului.

3.     

La fel ca si titlul, abilitatea de a deveni invizibil nu este dorita doar de catre cei introvertiti sau infractori. Pentru text avem Fontul de culoare alba, pentru restul:

Prima varianta pusa la dispozitie de stiinta este camulflajul. Ideea apartine Universitatii din Tokyo si se bazeaza pe principiul blue-screen folosit la stirile meteo sau in filme. Este practic o proiectie de imagine, deci va trebui sa va echipati cu unul sau mai multi cameramani.

A doua varianta este tehnologia cu nanotub de carbon. Amintiti-va de iluziile optice din desert, cu suprafete acoperite de apa. Procesul implica apa si caldura. Trebuie doar sa suportati caldura la un nivel inalt si va aflati sub apa.

A treia varianta o reprezinta metamaterialele. Le puteti produce si voi acasa cu un printer 3D. Lumina este manipulata, astfel incat obiectul sa para invizibil. Functioneaza doar dintr-un punct fix, miscarile, lente sau bruste, nu sunt recomandate.

images (4)

4.      Timpul zboara

Majoritatea percem timpul la fel. Exceptie o fac cei cu probleme neuronice.

Persoanele cu sindromul Tourette, spre exemplu, percep timpul altfel.

Cei care au fost la un pas de moarte spun ca timpul trece ‘in reluare’. Explicatia stiintifica este ca in acele momente creierul nostru inregistreaza un numar mult mai mare de informatii, pe care ni le amintim, ulterior, ‘in reluare’.

Robert Sacks, Universitatea Columbia, a facut un studiu pe pacienti ce sufera de encefalita letargica, cunoscuta si ca boala somnului, ‘sleep sickness’. Este o boala a creierului, cu origini necunoscute. Doctorul Sacks o aseamana cu boala Parkinson. In 1960 Sacks a descoperit ca pacientii cu encefalita letargica raspund la medicamentul L-DOPA, precursorul dopaminei folosita pentru stimularea pacientilor cu Parkinson. Efectul a fost unul neasteptat de bun.

Intr-o nota mai optimista, raspunsul este in neuroni. In curand veti putea ‘ingheta timpul sau va veti putea misca precum Flash, cu o singura pastila.

images (6)

5.      Star Wars

Echivalentul ‘fortei’ in universal nostru este electromagnetismul. Suntem inconjurati de forta electromagnetica. Pentru a o putea controla sau manipula avem nevoie doar de un camp magnetic mult mai puternic. Daca este indeajuns de aproape de creier, poate duce la halucinatie sau chiar altera simtul moralitatii, spun studiile. Este in regula atunci sa treci de partea intunecata a fortei.

Rechinii, spre exemplu, simt orice ‘tulburare a fortei’, fie ca este un vapor sau un peste oricat de mic. Electroreceptorii rechinilor poarta numele de Ampullae de Lorenzini. Pot detecta si campul electromagnetic al Pamantului.

 

Daca nu mai aveti rabdare sau daca nu v-a multumit niciuna din aceste variante, puteti oricand opta pentru side-kick intr-un laborator, ajutand astfel la imbunatatirea superputerii dorite. To the rescue!

images (9)

 

Sursa: www.sciencedaily.com

One Comment

  1. miar placea sa fac parte la experimente

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>