Pages Navigation Menu

Cum ne afecteaza numele viata?

Cum ne afecteaza numele viata?

ellingsworth_names_1920_census
Fie ca ne place sau nu, cand vine vorba de nume, cu totii am fost “la mila” parintilor si evident unii au fost mai inspirati decat altii. Nu de putine ori, mai ales ca si copii, am cautat sa distragem atentia de la prenumele care nu ne faceau o reclama prea buna, daca aveam de ales. Si totusi, cat de mare este impactul numelui asupra evolutiei individului?

Incepand cu copilaria, se poate observa existenta unor nume vulnerabile in fata spiritului carcotas al copiilor. Pe parcursul propriei mele copilarii, am avut parte de “Alinute”, care categoric porneau cu un dezavantaj in cadrul unui colectiv. Unii psihologi merg pana la a sustine ca astfel de copii pornesc in viata cu un adevarat handicap social.
Tot psihologii sustin ca mare parte dintre noi, tindem sa ne alegem o cariera care e cumva compatibila cu numele nostru, sau altfel spus o cariera predefinita, in functie de acesta. Acestia aduc exemple clare de pe taramul limbii engleze, cum ar fi baschetbalistul Tyce Tallman sau contabila Sandy Cash.
Uneori, tindem sa punem etichete numai la auzul numelui cuiva. S-a dovedit ca acest tip de discriminare este foarte prezent in randul angajatorilor. Pentru a veni cu un exemplu, un angajator va asocia un nume asiatic cu abilitati matematice superioare.

Untitled

Revenind la influenta numelor in alegerea carierei, unele dintre ele “merg” mult mai bine cu anumite ocupatii decat altele. Astfel, intr-un studiu numit “Jurnal al Psihologiei Sociale”, realizat de psihologul american James Bruning, s-a evidentiat faptul ca femei cu nume mai feminine, cum ar fi Emma, Marta sau Irma au mai multe sanse de succes in cariere considerate specifice femeilor cum ar fi asistenta, insotitoare de zbor, etc. Trecand la barbati, cei cu nume mai masculine, vor avea mai mult succes in cadrul unor joburi specifice barbatilor.
“ O femeie pe nume Garret care urmareste un job de ingrijitoare copii sau un barbat pe nume Hank care se gandeste la o cariera in hair-styiling de exemplu, se poate sa caute aceasta pozitie la care viseaza mai mult decat o Emma care planuieste sa devina insotitoare de zbor sau un Bruno care isi cauta de lucru in constructii “, au concluzionat cercetatorii.
O alta explicatie, adusa acestui scenariu al numelor “predestinate” este aceea ca, o persoana cu un nume “maret”, va beneficia de o doza suplimentara de motivatie in fortarea unor limite, necesara atingerii pozitiei dorite.
Un alt studiu, intitulat “”Why Susie Sells Seashells by the Seashore” realizat de psihologul Brett Pelham, sustine ca oamenii tind sa isi aleaga profesii a caror denumire rimeaza, sau cel putin contin ceva din numele lor.
“Daca observi si un mic fragment din numele tau, iti capteaza atentia si creaza o asociere pozitiva pentru tine” spune Pelham.
In concluzie, influenta numelor asupra evolutiei vietilor noastre este una considerabila si de aceea e bine sa nu uitam ca nu ne numim doar copiii ci si viitori adulti. Pentru a intari aceasta concluzie, voi incheia cu un exemplu intalnit de cineva la bordul unui avion cu ruta internationala: “This is Captain Vasile” .

sursa: www.nationalgeographic.com

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>