Pages Navigation Menu

Cula Maldarasti – acasa la boierii olteni

Cula Maldarasti – acasa la boierii olteni

Cula Greceanu1

La poalele muntilor Olteniei si imediat dincolo de Olt, in Muntenia, micii boieri ai secolelor XVI-XIX isi ridica  locuinte-turn, stavila impotriva atacurilor turcesti si a haiducilor ascunsi in codru: Culele. Cum treci dealurile impadurite ale Valcii pe drumul national 65 C, la patru kilometri de Horezu, sade Complexul Muzeal Maldarasti. Un stop cadru  dintr-o vreme cand instabilitatea politica si razboaiele i-au obligat pe stapanii pamantului sa-si transforme resedintele in turnuri fortificate.

Case cu baza patrata si latura de 7,5 metri, inalte de doua etaje si deschideri  largi in partea de sus amintind de foisoarele marilor case boieresti si domnesti, dar cu intrari mici, bine ascunse si fortificate, culele oltenesti se nasc din turnurile de paza otomane (kula=turn in limba turca) si sunt adoptate la noi din Grecia de nord, zona Epirului.

Cea mai veche Cula este ridicata in secolul al XVI-lea de familia boierilor Maldarasti, cunoscuta azi drept Cula Greceanu. Legenda spune ca Tudor Maldar, capitan viteaz din oastea lui Mihai Viteazu construieste Cula pentru a-si apara mosia primita rasplata.

Severa la infatisare din cauza deschiderilor reduse din partea de jos si a gaurilor de flinta si impunatoare prin inaltime, ea poarta si astazi semnele austeritatii vremurilor. Fortareata cu ziduri inalte si  groase incorporeaza doua turnuri sub acelsi acoperis. O usa grea din lemn masiv intarit cu fier duce spre pivnita casei, loc inchis care nu ofera acces la camere. La primul etaj, mult inaltat, se ajunge pe o scara interioara din lemn ce duce intr-o mica galerie deschisa. La capatul ei se deschide o camera unde o scara mobila leaga in secret etajul de o incapere izolata, adevarat loc de refugiu.

etaj

Dupa moartea lui Mihai Viteazu locul cade prada hanului tatar, iar ziditorul de legenda este luat prizonier. Dar povestea locului spune ca fiica hanului se indragosteste de Tudor si fuge cu el tocmai pe mosia olteneasca unde se nasc sapte copii. La primul etaj al Culei una din camere pastreaza o fresca pastelata care infatiseaza chipurile primilor Maldarasti, semnata Olga Greceanu.

Din secolul al XIX-lea Cula ramane mostenire familiei Greceanu, urmasi ai pitarului Costache Greceanu care se casatoreste cu Maria Maldar, ultimul vlastar boieresc al Maldarastilor. Nepotii pitarului pastreaza Cula si o restaureaza in repetate randuri fara a-i moderniza interioarele.

interior

Mobila veche, decoratiunile specifice caselor boieresti feudale, frumusetea austera a cladirii si peisajul pitoresc refac intrutotul atmosfera secolelor trecute. Doar ca din gaurile pentru flinte rasar acum valuri de muscate, linistea a pus stapanire pe dealurile acoperite de castani, iar ingrijitorii asteapta vizitatorii cu merinde traditionale, povesti spuse cu rabdare si cazare peste noapte. Va invitam sa petreceti macar o zi in cerdacurile si pe mosia vechilor boieri romani.

One Comment

  1. De vazut in zona Horezu si Biserica Balanesti, Manastirea Horezu, centrul orasului Horezu,

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>