Pages Navigation Menu

Cu Fratele la joaca

Cu Fratele la joaca

Big Brother

Luna trecuta a izbucnit un scandal legat de programul de supraveghere in masa a populatiei de catre serviciile secrete si cel de securitate nationala americane. Sigur ca nu era decat un secret care se ascundea doar de cei mai naivi sau neinformati, faptul ca Unchiul Sam isi spioneaza populatia. Dar dezvaluirile facute de Edward Snowden, care s-a ocupat de sectorul tehnic al serviciilor de spionaj din cadrul CIA si NSA, arata ca lucrurile merg mai adanc decat isi imaginau unii.
Conform datelor oferite de Snowden, mai bine de un miliard de catateni din intreaga lume sunt monitorizati pe cale digitala. O serie de programe relationate intre ele, dintre care cel mai influent vine sub numele de PRISM, participa la violarea libertatii si intimitatii a peste un milliard de cetateni. Toate astea cu acordul, ba chiar ajutorul marilor corporatii internautice (Google, Facebook) si provideri de telefonie si internet (Telstra si Verizon), precum si a serviciilor secrete din tari precum Australia, Marea Britanie sau Noua Zeelanda. Printre cei peste un milliard de cetateni se numara cei din Uniunea Europeana, in special Europa de Vest, Australia, Noua Zeelenda si tari din Orientul Mijlociu.
Bineinteles, oferirea acestor date presei, de catre Snowden, nu a picat bine Guvernului american, insa a avut efectul de a imparti scena politica in doua. Democratii, aflati la putere, n-au contenit sa-l acuze pe Snowden de tradare si lipsa de patriotism, in timp ce partea republicana s-a aratat total impotriva unor asemenea practici, multi aratandu-se vadit socati, ca o prostituata care joaca rolul unei puritane, pentru satisfactia clientului. Cat de mare sa le fie ipocrizia, cand programul a fost pus in miscare inca de pe vremea colegului lor, Bush Jr.?
Si ce, vor spune unii? Daca nu am nimic de ascuns, de ce m-ar deranja sa-mi fie ascultate telefoanele, citite mail-urile si urmarita activitatea pe Facebook sau Twitter? Altii ii vor asculta si vor da din cap aprobator, ca niste cetateni cinstiti si obedienti, care nu au nimic de ascuns. ‘’Un cetatean cu constiinta curata, nu are de ce sa se simta deranjat. Numai cei care se simt cu musca pe caciula se vor simti lezati”, va spune omul de stat X-ulescu. ‘’E pentru propria voastra siguranta’’, ‘’lupta contra terorismului’’, vor enunta colegi de-ai lui X-ulescu. Dati-mi, va rog, voie sa va spun o mica povestioara, ce ne duce in perioada interbelica. Pe la inceputul celei de-a patra decade, 1931-1932, in Olanda s-a initiat un proces pentru o mai buna identificare a populatiei evreiesti. Era vorba de un fel de stanta pusa cetatenilor evrei in acte. De retinut ca asta se intampla inainte ca Hitler sa vina la putere in Germania, deci avea o legatura foarte slaba spre deloc cu politica nazista. Evreii nu au avut nimic de obiectat, fiindca nu ii leza cu nimic; nici ei nu aveau nimic de ascuns. In cativa ani, legea s-a modificat; nazismul era pe culmi, si evrei din toata Europa au ajuns, usor usor, sa fie deportati spre lagarele de concentrare. Cine credeti ca au avut primii de suferit? Cei mai usor de identificat, care figurau in acte ca evrei. Odata ce legea si contextul s-au modificat, ei au ajuns, din cetateni onesti care nu au nimic de ascuns, persoane non-grata. ‘’Nu se mai poate intampla asa ceva, exagerezi!’’ Poate ca da, eu cred ca nu, si important e sa priviti esenta morala a ceea ce am spus. Nimeni nu este pazit de circumstante si imprejurari, si cu cat iti reduci gradul de libertate, de dragul securitatii, cu atat ai mai putin control asupra ta. La o adica, nu-ti mai apartii tie, ci Statului, serviciilor secrete si acelor corporatii care le tin pavaza.
Si, fiindca tot am inceput cu SUA, o sa inchei cu un citat dintr-unul dintre cei mai mari americani din istorie, Benjamin Franklin: ‘’Cel care isi sacrifica libertatea pentru un strop de siguranta nu merita nici una, nici alta”. E ciudat ca tocmai americanii, care au un adevarat cult pentru Parintii lor Fondatori, trec asa usor cu vederea asemenea cuvinte.

One Comment

  1. La fel de ciudat e si faptul ca tot americanii au facut un serial fix despre asta:Person of interest

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>