Pages Navigation Menu

Cu ce vom inlocui oxigenul, cand acesta va deveni insuficient

Cu ce vom inlocui oxigenul, cand acesta va deveni insuficient

Plantele ne fac viata mai usoara: ele absorb dioxidul de carbon pe care noi il eliminam si, prin procesul de fotosinteza, produc oxigen – vital supravieturii. In spatiu, insa, nu exista plante care sa poate fi cultivate pe alte planete sau pe Luna.

dnews-files-2014-07-silk-leaf-makes-oxygen-for-space-670-jpg

O frunza realizata din proteina din matase poate fi solutia acestei probleme.

Iata si procedeul! Frunzei i se implanteaza cloroplaste – organite celulare din plante care realizeaza procesul de fotosinteza. Plantuta creata in laborator absoarbe apa si dioxidul de carbon, producand astfel oxigenul intocmai ca o frunza din natura. Pentru a fi intretinuta, ea are nevoie tot de lumina si de apa, ca orice planta normala.

Ideea apartine lui Julian Melchiorri, de la Royal Collage of Art, care si-a realizat proiectul in colaborare cu laboratorul Universitatii Tuffts, ca tema pentru un curs de inginerie pe care il urma. Intentia lui a fost sa transforme dioxidul de carbon expirat de astronauti intr-o substanta respirabila. Frunzele create in laborator par sa fie solutia ideala pentru a imbunatati respiratia in spatiu.

Melchiorri spune ca ideea lui are aplicatii si pe Pamant: frunzele pot fi intrebuintate pentru a acoperi fatade ale cladirilor sau interioare si exterioare ale caselor, improspatand aerul constant.

storymaker-ten-bizarre-sources-alternative-energy2-514x278

Sursa: http://news.discovery.com

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>