Pages Navigation Menu

Creierul se dezvolta cand invatam o limba noua

Creierul se dezvolta cand invatam o limba noua

     Conform unui studiu desfasurat de cercetatorii suedezi, invatarea unei noi limbi conduce la dezvoltarea creierului. Cercetarea a fost efectuata pe recrutii din cadrul Academiei de Interpreti apartinand Fortelor Armate Suedeze, creierul fiindu-le masurat inainte si dupa ce au participat la un program de invatare a unei limbi straine.

creierul se dezvolta ..

     Astfel, studentii care sunt acceptati in aceasta academie nu cunosc initial limba studiata (printre care se numara araba, rusa sau mandarina) si ajung sa o vorbeasca fluent dupa 13 luni de studiu. Recrutii acceptati in Academia de Interpreti studiaza de dimineata pana seara, sapte zile pe saptamana, intr-un ritm foarte rapid.

     Acesti studenti au fost comparati de catre cercetatori cu un grup de control, format din studenti ce urmau cursuri de medicina si stiinte cognitive in cadrul Universitatii Umeå, tocmai pentru ca si acestia studiau intens, dar aveau alt obiect de studiu.

     Ambele grupuri au fost supuse unor scanari RMN inainte si dupa 3 luni de studiu intensiv. Rezultatele cercetarii au aratat ca structura creierului era neschimbata la grupul de control, insa in cazul studentilor care invatau limbi straine, anumite parti ale creierului crescusera in dimensiuni. Oamenii de stiinta au observat ca hippocampusul si alte parti ale creierului erau mai mari.

     „Am fost surprinsi sa vedem ca anumite parti ale creierului se mariseră in functie de cat de bine se descurcau studentii cu respectivul material si in functie de cat efort au fost nevoiti sa depuna pentru a tine pasul”, a explicat Johan Mårtensson, cercetator la Universitatea Lund.

     In plus, oamenii de ştiinţă au observat ca studentii care depusesera mai mult efort in invatarea altei limbi, prezentau o crestere mai mare in regiunea motorie a cortexului cerebral. Conform acestora, aceste zone se dezvolta in functie de cat de usor ii este studentului sa invete o limba noua.

     S-a dovedit, de asemenea, ca boala Alzeihmer evolueaza mult mai tarziu in cazul persoanelor bilingve sau multilingve, caci deprinderea unei limbi straine ajuta la mentinerea creierului in forma.

Sursa foto : www.film-english.com

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>