Pages Navigation Menu

Craciun la KFC

Craciun la KFC

„Sculati, gazde, nu dormiti,

Vremea e sa va treziti.

Casa sa vi-o aranjati,

Si masa s-o incarcati

Flori de mar.”

Iata unul dintre colindele pe care Hrusca il canta in fiecare an in cadrul renumitelor sale  concerte de Craciun de la Sala Palatului. Si nu, nu mi-am propus sa redau versuri pe care le auziti zilele acestea voit sau constransi de imprejurari.

Se pune o problema, cum ar zice unii: Gospodinele din Romania au inceput sa imprumute din obiceiurile Occidentului si sa acorde din ce in ce mai mica importanta meselor perfect aranjate in jurul carora familiile se asezau alta data cuviincios cu ocazia Sarbatorilor de Iarna. De ce? Raspunsul l-am gasit intr-un mall din Bucuresti, insa situatia pare sa fie la fel in toata tara.

In ziua de Craciun, am data iama intr-un mall din Capitala. Nu mica mi-a fost mirarea cand am fost informata de bodyguard ca doar etajul doi este deschis, „la papa”, restul magazinelor fiind inchise, ceea ce mi se pare de o normalitate absoluta, pe sistemul ca nu toti patronii arata ca sunt avizi de profit in fiecare moment al existentei lor.

Am urcat la etajul doi si m-am blocat in fata liftului. Nu pentru ca am intampinat defectiuni tehnice. Motivul a fost marea de oameni de la KFC, McDonald’s, Springtime … si lista poate continua.

In copilarie, bunica ne povestea ca este de-a dreptul rusinos ca in ziua de Craciun sa mergi la restaurant, cand ai deja mancare acasa. Doar ca in 2014 lumea nu mai sta trei zile in bucatarie sa faca bunatati pentru mult asteptata masa.

Familii cu parinti, bunici si nepoti au hotarat ca o sarbatoare precum Craciunul ar trebui petrecuta intr-un fast-food. Asa se face ca am ajuns la concluzii „premature” ce spun ca au apus vremurile cand scarile blocurilor sau curtile batranilor miroseau a sarmale, cozonaci si preparate din carne de porc. Si de vina nu este globalizarea, digitalizarea societatii (fenomen nelipsit evolutiei), stilul de viata corporatist (munca – somn – munca), ci ignoranta, lenea si neglijenta fata de propria persoana.

 Daca deschidem usile KFC-ului si ale McDonald’s-ului vom vedea acolo ca am inlocuit mancarea traditionala cu meniuri ca McPuisor, Crispy Chicken McWrap, Chicken McWrap Grill, Big Tasty ori alte dracovenii care au un singur scop: sa ne creeze dependenta, una dintre urmarile majore fiind cresterea expunerii la boli precum cancerul.

Imbratisez ideea unui prieten care vrea sa propuna o lege ce interzice total copiilor sub 18 ani mancarea nesatatoasa de la KFC, McDonald, asa zisa junk food. De la o idee pana la redactarea unui proiect de lege si intreg pachetul de protocoale prin care trebuie sa treaca acesta  pentru a fi implementat, nu ne ramane decat sa ne consolam ca masa plina de sanatate, bradul si nelispsitul foc din semineu care in noaptea de Craciun arde mai puternic decat in celelalte nopti vor fi date pe o masa din plastic de la KFC si pe un meniu McDouble de la McDonald’s.

Sarbatori fericite!

P.S.:Sculati, gazde, nu dormiti,

          Vremea este sa gatiti!

  • 1
  • 3
  • 2

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>