Pages Navigation Menu

Copiii informați sunt copiii pregătiți pentru viață

Copiii informați sunt copiii pregătiți pentru viață

Știați că o îmbrățișare de 20 de secunde reduce nivelul de cortizol (hormonul stresului) și îl crește pe cel de oxitocină (asociat cu siguranța)?

Copiii informați sunt copiii pregătiți pentru viață

Copiii informați sunt copiii pregătiți pentru viață

Unele studii arată că oxitocina sensibilizează pielea la atingere, încurajează afecțiunea și poate chiar bloca amintirile neplăcute și supărarea. Astfel, îmbrățișările dese pot vindeca orice amărăciune.

Ne aflăm în plină vacanță și copiii își petrec tot mai mult timp în preajma noastră, un bun prilej de a discuta subiecte pe care le-am tot amânat în perioada anului. Aplecarea părintelui și deschiderea acestuia către teme considerate încă de societate rușinoase îl vor face pe copil să aibă mai multă încredere în el și să se adapteze mai ușor când va fi pus în fața unor situații limită.

Psihologii atrag atenția asupra modului în care părinții încep să comunice cu fii și fiicele lor încă din copilărie, sursa tuturor frustrărilor din adolescență sau chiar din perioada de adult trăgându-se din această perioadă. Vârsta este esențială pentru abordarea unor subiecte legate de intimitate, pentru că celor mici le va fi dificil să poarte mai târziu o conversații cu părinții pe un subiect care până atunci era tabu, iar părinții se vor jena să le explice dintr-o dată cum se fac copiii.

Rușinea clasează România pe primul loc în Europa ca număr de avorturi/întreruperi de sarcină

În studiul „Intimitatea la români”, realizat de Pagina de Psihologie, 66% dintre respondenți au recunoscut că în familiile în care au crescut atitudinea predominantă față de intimitate a fost una de jenă/rușine, iar alți 13% au descris-o ca pe una abuzivă.

Unele dintre cele mai grave probleme ridicate de specialiști este poziția familiei față de viața intimă, absența informațiilor corecte în acest caz fiind echivalentă cu lipsa unei atitudini responsabile față de aceasta. Amintim că factorul esențial în clasarea României pe primul loc în Europa în ceea ce privește numărul crescut de adolescente care devin mame și cifra tot mai mare a întreruperilor de sarcină este însăși urmarea rușinii capilor familiei de a trata subiecte legate de sexualitate, conform Ghidului educației sexuale.

În același studiu realizat de Pagina de Psihologie, 75% dintre respondenți au declarat că au aflat despre intimitate de la prieteni sau din alte surse, în vreme ce doar 11% au avut ca principală sursă de informare familia.

Negăsind partener de comunicare în cercul familial, tinerii își caută refugiul în grupurile de prieteni sau alte surse găsite prin efortul propriu, pentru a-și satisface dorințele de cunoaștere. Însă riscurile în aceste circumstanțe sunt mult mai mari decât o discuție nu tocmai confortabilă la nivel de familie, pentru că adolescenții pot primi informații false, le pot fi exagerate anumite emoții și se pot implica în comportamente cu risc.

47c9f46215d00a3a0be229becececc3c

Cercetările sociale de la nivel internațional arată că un adolescent care a beneficiat de a educație sexuală potrivită își va începe mai târziu viața intimă și va putea respinge cu mai multă ușurință tentațiile tot mai pregnante o dată cu trecerea timpului.

Una dintre explicațiile pentru care părinții preferă să nu-și asume un rol activ în acest sens în viața copiilor este fie pentru că nu se simt pregătiți, fie consideră că acesta este rolul școlii, fie sunt dezinteresați și nu conștientizează importanța acestui tip de educație.

De asemenea, psihologii mai afirmă că în demersul lor de a dezgropa secretele și a umple tăcerea care definește educația intimă a adolescenților ajung să se confrunte cu mituri culturale și familiale care blochează exprimarea nevoilor specifice vârstei.

Studiul exploratoriu „Intimitatea la români”, coordonat de Pagina de Psihologia, a fost realizat pe un eșantion de 1.210 respondenți, dintre care 16% au fost bărbați. Populația tânără a arătat o receptivitate crescută asupra subiectului cercetării, astfel că 61% dintre cei care au răspuns chestionarului s-au clasat în categoria de vârstă 18-35 de ani, urmată de 35% populația de vârstă adultă, cuprinsă între 36-50 de ani. Rezultatele studiului au fost interpretate de Otilia Mantelers, Parenting by Connection Instructor, și Gáspár György, psiholog clinician și psihoterapeut realațional.

 

Salvează

Salvează

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>