Pages Navigation Menu

Convenții literare victoriene, ilustrate de prof. Adrian Rusu

Convenții literare victoriene, ilustrate de prof. Adrian Rusu

Volumului The Palace of Art. An Anthology of Selected Victorian Writing (Antologie de literatură Victoriană) al autorului Adrian Radu este cea mai noua antologie bilingvă și aduce în atenția cititorilor un moment important din anglistica românească.

adrian radu

Contemporary Literature Press, sub auspiciile următoarelor foruri: Universitatea din București, The British Council, Institutul Cultural Român  și  Ambasada Irlandei, anunță publicarea volumului The Palace of Art. Antologie de literatură Victoriană al autorului Adrian Radu.

Așteptările de la literatură ale cititorului din secolul XXI s-au format la lumina Modernismului, în anul 1922, când James Joyce, T. S. Eliot și Ezra Pound publicau aproape simultan. Modernismul englez, la rândul lui, din Victorianism s–a născut. Antologia de literatură Victoriană publicată demonstrează cum nu se poate mai limpede că aceia care citesc în ziua de azi au multe în comun cu acea vreme când în Anglia domnea regina Victoria.

Profesor la Univesitatea Babeș–Bolyai din Cluj, Adrian Radu a alcătuit pentru studenții lui de la Departamentul de Engleză o selecție de fragmente prin care a ilustrat convențiile literare victoriene. În paralel cu explicațiile lui la această selecție, editura a adăugat versiunea în limba română a acelor fragmente care au fost traduse la noi de-a lungul timpului. S-a tradus mult în România din proza Victoriană. Prea puțini au îndrăznit, însă, să se apropie de poezie, iar dintre aceștia și mai puțini au făcut-o cu har și pricepere la versificație. Cel mai important dintre ei a fost Leon Levițchi.

Prin publicarea acestei antologii bilingve, Contemporary Literature Press aduce de fapt în atenția cititorilor un moment important din anglistica românească. Cercetarea din domeniul traducerilor în limba română a fost efectuată de studenții Masteratului pentru Traducerea Textului Literar Contemporan. Cu acest volum, editura urmează una dintre direcțiile ei cele mai importante: Istoria Anglisticii Românești.

Volumul The Palace of Art. An Anthology of Selected Victorian Writing  poate fi consultat consultat și în format electronic.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>