Pages Navigation Menu

Compania Nokia se lasa vanduta

Compania Nokia se lasa vanduta

Compania cu o istorie de aproape doua secole a renuntat la `autonomie`. Microsoft va cumpara Nokia pentru suma de 5,4 miliarde de euro, iar compania finlandeza (Nokia) iese astfel dintr-un business pe care l-a dominat ani de-a randul.

13
Acordul dintre Microsoft si Nokia cuprinde 3,79 de miliarde de euro pentru divizia de telefoane si inca 1,6 miliarde pentru patente.
Dupa aceasta tranzactie, fostul lider mondial in productia de telefoane mobile isi va concentra activitatea pe servicii si retele, decizie calificata de presedintele Nokia, Risto Siilasmaa, drept `cel mai bun drum pentru a merge mai departe, atat pentru Nokia cat si pentru actionarii ei`.
Nokia a fost unul din pionierii telefoanelor mobile, dar a pierdut teren in fata rivalilor Apple si Samsung Electronics dupa lansarea iPhone-ului in 2007, potrivit site-ului lemonde.fr.
In urma cu doi ani, directorul general de la Nokia, Stephen Elop, fost director la Microsoft, a comparat situatia companiei finlandeze cu cea a unui om care lucreaza pe o platforma petroliera in flacari din Marea Nordului ale carui singure optiuni sunt sa ramana pe platforma sau sa se arunce in apa si sa incerce sa se salveze.
Sub conducerea lui Elop, Nokia a incheiat o alianta cu Microsoft si a inceput sa utilizeze sistemul de operare Windows Phone pentru telefoanele sale, insa aceasta nu a dat rezultatele scontate. Potrivit firmei de cercetare de piata IDC, doar 3% din smartphone-urile livrate la nivel mondial in primul trimestru al acestui an erau echipate cu sistemul de operare Windows Phone, fata de 75% cu sistemul Android.

14

In anul 2011, Nokia a inchis fabrica din localitatea Jucu din judetul Cluj, dupa ce a investit 60 de milioane de euro in întreprindere ce a fost inaugurata in 2008.
Istoria brand-ului Nokia a inceput in 1871, la sase ani dupa ce Fredrik Idestam pune bazele unei mori langa orasul Tampere cu scopul de a face hartie. Cu ajutorul prietenului sau Leo Mechelin, Idestam a transformat compania din companie privata in societate pe actiuni, redenumind-o Nokia, la fel ca numele orasului. Din 1902, Nokia a adaugat la activitatile sale generarea de energie electrica, iar mai tarziu si-a incorporat o divizie producatoare de cauciuc.
In anii 1990, compania a renuntat la produsele electronice de consum si s-a axat pe segmentul cu cea mai rapida crestere, telecomunicatiile. Catre sfarsitul anilor 1990, Nokia a devenit lider mondial in productia de telefoane mobile, depasind marile companii din domeniu, Ericsson sau Motorola.

Sursa foto: webmasterpoint.org
Sursa:phonenews.com

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>