Pages Navigation Menu

Coilupul a cucerit coasta orientala a Americii de Nord

Coilupul a cucerit coasta orientala a Americii de Nord

cbcca_81041900

Coilupul (“coywolf” in limba engleza) este un hibrid intre coiot si lup. Poate fi intalnit pe coasta orientala a Anglo-Americii din Canada pana in statul Virginia, S.U.A.

Timp de aproape 4 decenii, oamenii de stiinta i-au etichetat in mod eronat drept “coiotii de est”. Cu toate acestea dimensiunile neobisnuite ale coilupilor au semanat confuzie in randul cercetatoriilor. Acestia au observat ca erau mai mari decat coiotii din vestul american dar mai mici ca lupii.

Astfel ca oamenii de stiinta au propus o noua serie de ipoteze.  Recent, cateva studii au aratat ca acesti “coioti de est” au ca stramosi atat coiotii cat si lupii. Un studiu, aparut in anul 2010, in jurnalul stiintific Northeastern Naturalist a argumentat ca numele corect pentru “coiotii de est” ar fi “coilupi”.

539w

Majoritatea cercetatorilor au recunoscut coilupul drept una din cele patru specii de canide salbatice de pe continentul nord-american.  Celelalte trei specii sunt:  lupul cenusiu,  lupul de est si lupul de vest.

Oamenii de stiinta cred ca specia de coilup a aparut in partea meridionala a provinciei canadiene Ontario.  Evenimentul ar fi avut loc in prima decada a secolului XX.

Pe langa faptul ca sunt mai masivi decat coiotii de vest, coilupii au falci mai mari si mai puternice.  Acest lucru le permite sa vaneze mai bine cerbul cu coada alba.

O alta asemanare cu coiotii de vest este faptul ca se pot adapta la orice habitat, de la zonele rurale la suburbiile marilor metropole.

coywolf

Sursa: live science

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>