Pages Navigation Menu

Coco Chanel, istorie scrisa cu acul de cusut

Coco Chanel, istorie scrisa cu acul de cusut

      Cel mai curajos lucru este sa gandesti singur. Cu voce tare!

Gabrielle „Coco” Chanel si Jeanne Moreau

Gabrielle „Coco” Chanel si Jeanne Moreau

     Coco Chanel a stiut ca pentru a fi de neinlocuit, trebuie sa fii intotdeauna diferita si dintr-o fata saraca s-a transformat intr-o milionara.

     A revolutionat lumea modei, a intrat in lumea elegantei si a pafumurilor fine si a fost  partenera mai multor baroni ai societatii englezesti: Coco Chanel, ea insasi o istorie.

3058f5469b652dddf135cb7265f02f3a

Inceputurile unui brand

      Dupa ce mama ei moare la doar 33 de ani, Coco este incredintata unui orfelinat, unde calugaritele o invata meseria de croitoreasa.

     Il cunoaste pe Arthur Capel, numit si “Boy”. In ciuda trecutului sau  tainic, acesta ii i-a luat in serios veleitatile de creatoare si ii finanteaza deschiderea primului butic de modista – “Chanel Modes” – pe strada Cambon nr 21, din Paris. Toate femeile isi dau silinta sa fie slabe precum Chanel. Conform revistei Historia Este prima femeie din lume care isi taie pletele, pentru ca o “deranjeaza”.

c6e30a851b2045f87bb26a0db2f76417

     Legatura cu “Boy” dureaza noua ani, care, desi o iubeste se insoara cu o englezoaica vaduva, al carei singur merit era titlul de baron al tatalui.

     Afacerea creatoarei Coco Chanel ia amploare, in ciuda regreselor din viata personala. In atelierul sau ajung sa lucreze 300 de croitorese, iar in cele din urma, ii inapoiaza lui Boy toti banii si astfel scapa de statutul de femeie intretinuta.

     Totul este pregatit pentru un viitor stralucit, insa solitar. Este introdusa in cercurile din inalta societate de catre frumoasa poloneza Misia Sert; aceasta ii simte geniul stilistei si ii deschide portile lumii.

ab03620bd99cc7cda9188420747bf439

Lumea lorzilor si a artistilor

     La vremea cand Parisul vibreaza de sunetul nostalgic al viorilor tiganesti ce insotesc noptile albe ale emigrantilor rusi, creatoarea de moda isi imparte viata cu ducele de Westminster pe care il cunoaste la Monte Carlo. Desi ii considera demni de mila pe printii de sange nobil, Coco  ssi doreste foarte mult sa se marite cu el, dar destinul nu-i permite sa depaseasca statutul de eterna logodnica.

     Singurii sai prieteni adevarati au ramas artistii: Cocteau, Picasso, Darius Milaud, Serge Lifar.

     Incepand din anul 1934, se anunta vremuri grele pentru Chanel. Lucratoarele sale intra in greva, iar creatoarea de moda de origine italiana, Elsa Schiaparelli, o concureaza serios.

CN00006901

Pierderea si recapatarea imperiului

     Dupa ce se bate sa-si recupereze coroana, in anul 1939, la putin timp dupa declaratia de razboi, isi concediaza personalul si isi inchide afacerea din strada Cambon.  Legatura cu ofiterul german Hans Gunther von D. ii va dauna lui Coco, relatie pentru care va fi arestata la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial . Este eliberata cateva ore mai tarziu, dar va ramane un mister cine a intervenit pentru ea. Se alege cu o proasta reputatie si este exilata in Elvetia. Ii vor fi necesari niste ani pentru a reveni in atentia publicului.

     La 70 de ani, Coco Chanel isi pregateste intoarcerea in strada Cambon, insa prima colectie este ratata. Presa se arata aspra cu stilista, doar revista “Elle” o apara.

8cf9a5984043804527b30fa4290e910c

      In ciuda tuturor acuzatiilor si piedicilor, hainele ei simple raman printre preferintele femeilor moderne si au succes in randul cumparatorilor americani. Un adevarat simbol a ramas taiorul Channel roz – patat cu sange – purtat de Jackie Kenedy, in timpul atentatului de la Dallas, din anul 1963.Copiat, plagiat, stilul Chanel a fost catalogat drept un fenomen. Insa, “adevaratele reusite sunt fatale”, se plange stilista, a carei existenta a pendulat intre stralucirea succesului si suspinul destinului solitar. Darza, nu s-a dat niciodata batuta. A lucrat ca o albina pana in ultima clipa a vietii, intrerupta brusc la 10 ianuarie 1971.

eba0850d32fa37e3c1ba6d25f1b3f081

Brand-ul Coco Chanel

     O geanta clasica Chanel impodobita cu logo-ul CC va avea intotdeauna o bareta din aur care va atarna peste umar, iar cea care o poarta trebuie sa aiba in picioare clasicii pantofi cu toc inalt sau, pur şi simplu, niste balerini.

     Astazi, costul mediu al unui costum Chanel este de aproximativ 5.000 de dolari si poate fi cumparat de la magazinele Chanel sau din alte magazine selecte.

82ccc465ff3ae4bc77ba392d72481691

     Coco Chanel ne-a lasat un parfum, numit simplu „Chanel nr. 5“ si promovat de atatea ori de celebra Marilyn Monroe, parfumul ce spune povestea unui succes care a transformat-o pe Coco in milionară.   Criticii afirma ca parfumul, mai mult decât vestimentatia, a facut‑o celebră pe Coco.

4873196437b42aaa8b5cc2c0bf28461f

Sursa foto: pinterest.com

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>