Pages Navigation Menu

Coarda sensibila a ingineriei

Coarda sensibila a ingineriei

4

De ani buni, Institutul National de Stiinta Industriala Avansata si Tehnologie din Japonia (AIST) si-a facut un obicei din a uimi lumea. Proiectele lor au insemnat, de cele mai multe ori, rezolvari la probleme cotidiene dintre cele mai diverse (solutii de conservare a energiei, dispozitive electronice care au schimbat procesul de tiparire, utilaje, arme sofisticate, etc.).

3
In 1991, cercetatorii din Tokyo s-au aplecat mai mult catre domeniul medical, iar unul dintre pariuri a fost Paro, un pui de foca robotizat, dotat cu senzori de presiune, miscare, lumina sau sunet. Ideea principala era aceea de a alina suferinta copiilor care suferisera accidente si de a stimula interactiunea celor cu deficiente psihice. Iar companionul alb si pufos si-a facut pe deplin datoria. Aspectul prietenos si capacitatea de a intretine un “dialog” emotional (poate recunoaste mangaierea sau unele cuvinte, raspunzand prin miscari si zgomote) l-au propulsat intre cele mai de succes produse ale expozitiei COMDEX din 2003, de la Las Vegas. La scurt timp, a devenit un best-seller, ajungand in camine, crese sau spitale din Asia, Europa si Statele Unite, iar Cartea Recordurilor Guinness i-a acordat distinctia de “Cel mai bun robot terapeutic din lume”.

1
Dar abia in urma cu cateva zile, la un centru special de ingrijire a batranilor din Hong Kong, a fost detonata “adevarata bomba”. Dupa mai multe studii si monitorizari, directorul institutiei a declarat ca s-au inregistrat progrese remarcabile in cazul persoanelor afectate de dementa sau depresie, vorbind chiar despre un fel de regenerare a celulei nervoase, o adevarata revolutie in lumea medicinei. Si, avand in vedere faptul ca Paro aduce fericire oriunde este prezent, putem spune ca ingineria a reusit, in sfarsit, sa ajunga la coarda sensibila.
Sursa foto: www.parorobots.com

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>