Pages Navigation Menu

Ciocolata declarata “fast food” in Mexic

Ciocolata declarata “fast food” in Mexic

TazaCacaoPuroMexicano70WrapperWeb

Congresul mexican a votat includerea ciocolatei in categoria alimentelor de tip “fast-food”. Din aceasta cauza a fost supusa unei noi taxe,  in cadrul unor masuri de cresteri fiscale, ce vizeaza atat suplimentarea veniturilor la buget, cat si combaterea obiceiurilor alimentare nesanatoase ale populatiei.

Printre amendamentele privitoare la noile masuri fiscale se numara un impozit pe “alimentele bogate in sare, zahar si grasimi” – definite ca alimente ce contin peste 275 de calorii la 100 de grame, conform Reuters. De asemenea multe sortimente de ciocolata contin de doua ori mai multe calorii decat limita trasata de noua lege.

Proiectul de lege prevedea initial un impozit de 5% la alimentele bogate in calorii,  insa Parlamentul din Mexic a adoptat recent o impozitare de 8%. In cadrul actului normativ, ciocolata a fost inclusa intr-un grup din care fac parte gelatina si o parte dintre dulciuri.

Etimologia cuvantului ciocolata provine din cuvantul de origine azteca “xocolatl”. Acest cuvant se refera la o bautura amaruie preparata din boabe de cacao, rezervata aristocratiei aztece.

628x471

Istoria ciocolatei incepe acum 2 milenii, cand cultura arborelui de cacao era practicata in America Latina. Mayasii si aztecii se foloseau de aceasta planta deoarece erau ferm convinsi ca aceasta contine proprietati magice.

Legenda spune ca regele aztec Montezuma i-a oferit aceasta bautura conchistadorului spaniol Hernan Cortes la sosirea sa in Mexic in anul 1519.

 

Sursa: Reuters

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>