Pages Navigation Menu

Cineva a “umblat” la reteta!

Cineva a “umblat” la reteta!

Suporter cu mesaj impotriva fotbalului modern (Large)

In productiile cinematografice pe care le-am vizionat, Londra a fost mereu zugravita in imagini cliseice. Simboluri specifice (taxiurile negre, cabinele de telefon rosii, autobuzele supraetajate) sau obiceiuri ale locuitorilor – unele obisnuite (ceaiul de la ora 17), altele cat se poate de ciudate (folosirea prizelor cu trei orificii, purtarea perucilor in timpul dezbaterilor din Camera Comunelor) – fac deja parte din patrimoniul acestei metropole. Toate aceste elemente diverse sunt esentiale, contribuind in egala masura la obtinerea “traditiei”, o mixtura miraculoasa, care da savoare si personalitate comunitatii de pe malurile Tamisei.
In ultimii ani, insa, cativa “ingineri” din lumea finantelor experimenteaza ceva periculos: exploatarea placerii prin modificarea genetica a ingredientului cunoscut drept “fotbal”. Acesta exista in viata oamenilor de aici de peste un veac si a nascut pasiuni si povesti extraordinare. Practic, nu putem sa ne imaginam Londra fara West Ham United, Tottenham Hotspur, Arsenal, Chelsea, Fulham, Crystal Palace, Charlton Athletic, Millwall, Chelsea sau Leyton Orient. Fara a tine seama de ireversibilitatea reactiilor, acesti pseudo-specialisti isi continua teribila opera: transformarea acestui produs bio intr-unul sintetic.
Totul a inceput in 1995, cand a fost promulgata o lege potrivit careia numarul stranierilor dintr-o echipa nu mai era limitat (pana atunci, doar 3 fotbalisti din alta tara se puteau regasi in primul 11). Suporterii s-au bucurat, deoarece asta sporea calitatea. Costul, in schimb, era ridicat: au fost meciuri cand Arsenal juca fara niciun englez.

Numele comercial al stadionului gruparii Arsenal (Large)
Pasul doi: de aproape 20 de ani, majoritatea cluburilor a intrat sub patronajul investitorilor straini (arabi, rusi, americani, mexicani), care au cheltuit pe transferuri zeci sau chiar sute de milioane de lire anual, rasturnand astfel ierarhiile si ingropand slefuitorii de tinere talente.Emirates si vechiul Highbury (Large)Fatada Craven Cottage (Large)

Ultima etapa din acest proces a fost si cea mai dureroasa pentru iubitorii fotbalului. Influenta marketingului a devenit din ce in ce mai puternica, iar conducatorii, orbiti de posibilitatea castigului imediat, au luat decizii absurde si s-au lasat tarati in niste compromisuri oribile:
rebotezarea arenelor sau “naming rights” (un contract care prevede purtarea, pentru o perioada de timp, a numelui unei companii in schimbul unei sume cu multe zerouri. Exemplu: Emirates Stadium);
demolarea lor – pe locul legendarului Highbury se afla acum un complex rezidential si aceeasi soarta o vor avea si Boleyn Ground sau White Hart Lane (anunturi facute zilele trecute. Ambele vor fi vandute unor dezvoltatori imobiliari). O alta situatie delicata este cea a clubului Fulham, unde fanii doresc sa impiedice nasterea unui colos din beton, sticla si materiale regenerabile pe locul lui Craven Cottage, o adevarata bijuterie arhitectonica;

Proiectul noului Craven Cottage (Large)
dezradacinarea – daca in cazul lui Tottenham sau Arsenal, hotararile de stramutare au fost intrucatva indulcite de faptul ca noile constructii sunt in imediata apropiere a celor consacrate, West Ham United va fi nevoita sa se mute in alt cartier, iar identitatea sa va avea de suferit.

Tribuna Craven Cottage (Large)
Nu degeaba vedem tot mai des in tribune dezaprobari vis-à-vis de fotbalul modern, de finantatori si de organizatori. “Scopul scuza mijloacele” zgarie urechile multimii intr-un mod neplacut si putem lua in calcul varianta declinului acestui sport. E greu de spus cum va arata viitorul. Un lucru e cert: consumatorii fideli, cei ce se infrupta regulat din acest produs, simt gustul salciu, metalic al banului. Cineva a “umblat” la reteta!

Foto: www.cnfle.com ; www.footballtop.com ; kevinallen.photodeck.com ; www.flickr.com ; www.aasarchitecture.com ; www.kupindo.com .

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>