Pages Navigation Menu

Cimitirul vampirilor polonezi si nemortii Romaniei

Cimitirul vampirilor polonezi si nemortii Romaniei

VAMPIRE-GRAVE-FOUND-IN-POLA

Arheologii polonezi au anuntat ca au facut o descoperire macabra, demna de un scenariu al unui film de la Hollywood: ei cred ca au descoperit un cimitir al vampirilor.

Mormintele au fost descoperite in timpul constructiei unei autostrazi in apropiere de orasul Gliwice, unde arheologii sunt obisnuiti sa descopere mai degraba ramasitele soldatilor din cel de-al Doilea Razboi Mondial. Dar in loc de soldati, arhologii au gasit schelete decapitate, ale caror capete fusesera asezate peste picoarele celor ingropati. Acest lucru le sugereaza arheologilor ca persoanele ingropate acolo au fost victimele unor executii rituale menite sa se asigure ca condamnatii odata omorati nu se vor intoarce sa terorizeze lumea celor vii.

Decapitarea era una dintre multele metode pe care oamenii le foloseau incercand sa se asigure ca cei morti vor ramane asa. Antropologul Matteo Borini aminteste si alte cazuri asemantoare, unul dintre ele fiind cel al unei femei care a murit in timpul unei epidemii in secolul XVI in Venetia, Italia, ea fiind inmormantata cu o piatra bagata in gura pentru a o impiedica astfel sa muste in cazul in care ea s-ar fi transformat in vampir.

moarta-venetia-piatra-in-gu

Nici Romania nu sta prost la capitolul mortilor vii. Strigoii si moroii fac parte din universul rural romanesc inca de la geneza poporului roman, termenul de strigoi era folosit de populatia daco-romana inainte de migratia slavilor de sud in Balcani, iar traditiile autohtone legate de strigoi si moroi fac ca decapitarea cadavrelor din Gliwice sa para un joc inocent de prescolari.

Cine sunt moroii si strigoii? Desi ambele entitati fac parte din lumea mortilor vii, ele sunt fundamental diferite. Moroii sunt incarnarile copiilor morti nebotezati care se intorc noaptea sa isi terorizeze familiile. Omenii simpli din satul arhaic romanesc stiau ca atunci cand se intalneau cu un moroi trebuiau sa isi faca cruce si sa strige: “Botez! Botez! Botez!” aceasta fiind o solutie temporara. Singura solutie definitiva era deshumarea cadavrului copilului, citirea rugaciunilor Sfantului Andrei de catre un preot si apoi… dezmembrarea, incinerarea cadavrului si aruncarea cenusei intr-un rau.

In ocultulismul autohton prima pozitie in topul “copiilor noptii”, asa cum ii numea Bram Stoker, este detinut de strigoi. Strigoii puteau fi reconoscuti la nastere, pentru ca se nasteau cu o caciulita de piele rosie pusa pe cap de insusi Satan in pantecul mamei. Singura lor salvare putea veni in momentul nasterii cand moasa trebuia sa ii smulga caciulita si sa o arunce in soba inainte ca bebelusul sa poata duce mana la gura.  In cazul in care moasa nu reusa sa ii smulga caciulita copilului acesta urma sa ajunga cea mai teribila groaza pe care o cunosteau locuitorii satelor vechi din Romania. Solutia? Simplu: incendierea casei strigoiului, trecerea unei tepuse de lemn prin inima acestuia, decapitaera si incinerarea lui, cenusa fiind impartita in patru si aruncata la apus, rasarit, miazazi si miazanoapte.

Profesorul universitar Viorel Boldureanu explica in cartea lui “Credinte si practici magice in Banat” o alta tehnica de a scapa de strigoi si anume “priponirea mortului”. In drumetiile sale, domnul Boldureanu povesteste ca a intalnit oameni care sustin ca “priponesc morti” de cand se stiu: „Ma duc, il vad si ma dau cu vorba buna pe langa el. (…) Iau o ata subtire-subtire, ata de cusut, il leg de mijloc si frumusel il duc la mormant, la crucea lui. Sa vezi cum vine cu ata intinsa dupa mine! Dumneata nu-l poti vedea, dar eu il duc si-l leg acolo cu ata aia de crucea lui. Si acolo ramane!”.

strigoiweb

Sursa: livescience.com

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>