Pages Navigation Menu

Che Guevara – un ideolog prin lume

Che Guevara – un ideolog prin lume

che-guevara

Ernesto Rafael Guevara de la Serna (14 iunie 1928 – 9 octombrie 1967), El Comandante si figura prolifica a Cubei, este marele revolutionar de stanga, lider al regimului comunist cubanez si insurgent Sud-american.

Azi, 9 octombrie 2013 se implinesc 46 de ani de la moartea sa, apusul unei figuri emblematice si enigmatice in acelasi timp, al epocii Fidel Castro. El Che a ramas imaginea rebelului perpetuu, al vesnicului revoltat si un model pentru tineri, o figura istorica respectata de unii, denuntata de altii.

In 1967, pe 9 octombrie a fost executat de fortele boliviene si devine erou martir si un simbol al gruparilor de stanga din intreaga lume. Spiritul sau inclinat catre cunoastere si stiinta, un intelectual desavarsit care obisnuieste sa isi ia notite din cartile pe care le citeste. Inca de mic copil, prin inclinatia catre jocul de sah in care se perfectioneaza, isi modeleaza gandirea asemenii mutarii cu tact al pionilor. El insusi devine un pion pe tabla miscarilor politice din acele timpuri. Chiar daca in perioada in care este student la medicina face doua mari calatorii care ii marcheaza destinul, spiritul aventurier il transforma, putem spune fara greseala si intr-un veritabil socilog, adunand date si impresii despre locurile pe care le viziteaza: Argentina, Chile, Peru, Ecuador, Columbia, Venezuela, Panama si Florida. In Chile este intrigat de conditiile de munca ale minerilor, saracia zonelor rurale unde taranii erau nevoiti sa lucreze pe parcele de pamant detinute de cei bogati. Asa s-a nascut “Diarios de motocicleta”, lucrare ce se poate apropia de o lucrare sociologica, pe alocuri fiind presarate povesti de prietenie si alegeri personale sau ideologice.

A parasit din pacate medicina pentru a se dedica arenei politice. Intrase in contact, in acest circuit, cu prea multe zone sarace, foame si boala ca sa nu se gandeasca sa ia masuri. Si de aici a luat nastere spiritul revolutionar, in anul 1953 a ales aceasta viata furtunoasa, in Guatemala, alaturi de Jacobo Arbenz.  Anii petrecuti in munti, organizand fabrici de grenade, scoli pentru a-i invata pe localnici sa scrie si sa citeasca, clinici pentru bolnavi si cursuri de tactici militare, ii consacra o activitate demna de un titlu pe masura, promovat de insusi Fidel Castro, acela de El Comandante.

Detesta egoismul, trasatura pe care o considera pur capitalista.

Viata revolutionara de 14 ani, incununata cu victorii, infrangeri, o viata tumultoasa plina de sacrificii in numele binelui comun a luat sfarsit odata cu infrangerea din Bolivia in 1967. Intrebat de un soldat cu putin inainte sa fie executat daca se gandeste la propria nemurire, El Comandante a raspuns: „Nu, ma gandesc la nemurirea revolutiei”. Pe 15 octombrie Fidel Castro vorbeste cu mare tristete de moartea camaradului sau si proclama 3 zile de doliu national.

Portretul unei vieti agitate, tumultoase, controversate, pline si de dragoste dar si de razboi, va incununa o epoca importanta in istora Cubei si a revolutiilor in general.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>