Pages Navigation Menu

Cele mai misterioase orase ale lumii

Cele mai misterioase orase ale lumii

Istoria civilizatiilor disparute a fascinat oamenii dintotdeauna, care au cautat sa descopere misterele lor,  fie ascunse in adancul oceanelor,  in munti, prinse in labirintul tenebru al junglelor, fie martore ale unor cataclisme sau pur si simplu abandonate.

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

            Gedi, orasul ascuns in inima Africii

Ruinele orasului Gedi au fost gasite cu greu, in apropierea coastei kenyene, fiind inconjurate de paduri tropicale de nepatruns. Complexul de ruine atesta faptul ca aici se gasea odinioara o moschee somptuoasa, un palat impunator, dar si numeroase case si drumuri. Conform istoricilor si arheologilor care au cercetat zona, orasul Gedi ar fi fost un important centru comercial, care si-a atins apogeul intre secolele XIV si XVII, aici fiind descoperie monede din China, obiecte din sticla venetiana, ceramica Ming, dar si bunuri din Spania sau India. Despre viata locuitorilor orasului nu se cunoaste nimic, neexistand nicio marturie scrisa din acea epoca.

 Angkor-Wat

            Angkor Wat, orasul-templu    

Orasul-templu este amplast in regiunea Angkor din Cambodgia si a fost cosntruit la inceputul secolului al XII-lea in onoarea lui Vishnu, zeul asociat trinitatii hinduse, alaturi de Brahma si Shiva. Templul este printre cele mai mari monumente religioase si s-a prin lucrarile de arta si prin arhitectura sa cu totul speciala, arhitectura khmera, de cel mai inalt nivel. Turnurile sale aduc aminte de muntele mitologic din hinduism. Nu au fost gasite locuinte obisnuite, case sau alte semne de asezare si nici ustensile de gatit, arme sau haine, cum sunt gasite de obicei in alte situri antice, fapt total neobisnuit. Templul a benefiaciat de o restaurare majora in secolul 20, iar astazi este o atractie turistica pentru vizitatori veniti din intreaga lume.

 KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

            Petra, orasul templelor in stanca

Orasul Petra, situat in desertul Iordaniei, nu a fost cunoscut lumii occidentale pana in anul 1812, cand a fost descoperit de elvetianul Johann Ludwig Burckhardt. In Antichitate, orasul Petra purta denumirea de Rekem si apare mentionat in Manuscrisele de la Marea Moarta. Este cosnsiderat unul dintre cele mai spectaculoase si misterioase oarase, templele sale fiind sapate in intregime in stanca. Astazi, Petra a devenit unul dintre cele mai importante situri arheologice din intreaga lume, cautat de nenumarati arheologi.

 cahokia

            Cahokia, orasul disparut de pe Mississippi

Intre anii 1050 si 1200, Cahokia, un oras din actualul Mississippi, a fost printre cele mai mari din aceasta zona. Se pare ca avea nu mai mult de 16 kilometri patrati, adapostind aproximativ 20.000 de oameni. Arhitectura caselor era destul de dezvoltata pentru perioada aceea, iar arheologii au descoperit bauturi pe baza de cafea, dar si jocuri de societate complexe. Printre ruinele orasului s-au descoperit un templu, dar si o constructie din lemn, asemanatoare cu monumentul de la Stonehenge.

 

Sursa: manager.ro; adevarul.ro

Sursa foto: thebookoftravel.com; tourist-destinations.net; ngm.nationalgeographic.com

 

 

 

 

 

 

 

 

No Comments

Trackbacks/Pingbacks

  1. Cele mai misterioase orase ale lumii | Blog Brands - [...] Sursa: newsup.ro [...]

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>