Pages Navigation Menu

Cele mai cunoscute vestigii arheologice si orasele care le gazduiesc

Cele mai cunoscute vestigii arheologice si orasele care le gazduiesc

Atena, Grecia

Atena Grecia 

Atunci cand te gandesti la Atena, este imposibil sa nu iti imaginezi colina pe care sunt situate Acropolele, constructii antice ce dateaza din secolul al V-lea i.Hr., din perioada de glorie a Atenei antice. Parthenonul este principala contructie de pe Acropole, care initial adapostea o statuie aurita inalta de 12 m, a zeitei Pallas Athena. Printre alte constructii importante se numara si Templul Zeitei Athenei Nike, simbolizand Athena Victorioasa, Propileea care reprezenta poarta principala de intrare a complexului si Erechteionul, un templu ionic finalizat in 395 i.Hr.

 

Efes, Turcia

Efes Turcia 

Situat in provincia Izmir, din Turcia, Efes a fost intemeiat de greci, devenind ulterior un important oras roman. In apropierea sa se gasesc vestigiile Templului Artemisei, una dintre cele sapte minuni ale lumii antice, casa Fecioarei Maria si ruinele moscheii Isa Bey. In interiorul orasului, drumul sacru duce pas cu pas catre Teatrul Mare, care putea gazdui 25 000 de spectatori, biblioteca lui Celsus, o cladire impozanta cu doua etaje, templul lui Hadrian, dar si Grota celor Sapte Adormiti. Legenda spune ca aici s-au refugiat sapte tineri persecutati din cauza religiei lor, dormind acolo timp de doua secole, pana cand crestinismul a devenit religie oficiala.

 

Roma, Italia

 Roma Italia

Roma este un centru arheologic major si unul dintre centrele mondiale principale ale cercetarii arheologice. In oras exista numeroase institutii culturale si de cercetare precum Academia din Roma sau Institutul Suedez de la Roma. Detine numeroase situri stravechi, printre care Forumul Roman, Piata lui Traian, Forumul lui Traian, Colosseum-ul sau Phantheon-ul. Colloseum-ul este fara indoiala unul dintre siturile arheologice cele mai reprezentative, fiind considerat o minune a lumii. Forumul Roman are o forma dreptunghiulara si este inconjurat de ruinele mai multor cladiri guvernamentale antice importante din centrul orasului Roma, fiind timp de mai multe secole centrul vietii publice romane.

 

Pompei, Italia

Pompei Italia

Situat la o distanta mica de Napoli, Pompei, orasul ingropat de cenusa, in urma eruptiei Vezuviului, este una dintre marile atractii turistice de astazi, fiind inclus in Patrimoniul Mondial UNESCO. In 24 august 79, vulcanul Vezuviu a erupt, ingropand intreg orasul in cenusa si funingine omorand peste 20 000 de oameni si pastrand oarsul in starea lui de atunci. Pompei este un sit arheologic, dar si un adevarat muzeu in aer liber. Acest sit este considerat a fi unul dintre putinele unde un oras antic a fost prezervat in detaliu, pastrand aproape in totalitate elemente ale vietii de acum 2000 de ani. Printre cele mai importante obiective se numara Amfiteatrul care putea gazdui 20 0000 de oameni, fiind unul dintre cele mai bine prezervate constructii, Casa Vetti, casa tipica aristocratiei, dar si una dintre cele mai frumoase din Pompei, Forumul si celebra Villa dei Misteri.

 

Machu Picchu, Peru

 Machu Picchu, Peru

Regiunea Cusco, din Peru, adaposteste una dintre cele mai faimoase atractii turistice din America de Sud, orasul Inca, Machu Picchu. Descoperit in 1911 de istoricul american Hiram Bingham, locul a devenit imediat cunoscut in intreaga lume. Situat la o inaltime de 2000 m, complexul arheologic ofera o panorama unica asupra intregii zone. Orasul cu o arhitectura unica cuprinde zona agricola, inchisoarea, piata centrala, sectorul regal, rezidential si cel religios.

 

Xi’an, China

Xi an China 

Xi’an, actuala resedinta a provinciei Shaanxi, locul de origine al Drumului Matasii, are un rol important pentru patrimoniul cultural chinezesc, incluzand pe langa piete de relicve, muzee si pagode, unul dintre cele mai spectaculoase mausolee. Acest complex conserva urmele trecutului glorios al primului imparat al Chinei Qin Shi Huang, care a ordonat construirea Armatei Razboinicilor de Teracota acum mai bine de 2000 de ani. Armata a fost descoperita de niste tarani, in 1974, fiind asezata in trei caverne si cuprinzand mii de razboinici in marime naturala, cel mai inalt avand 1,80 m. Fiecare razboinic este unicat si poarta asupra lui arme de bronz in marime naturala.

 

Platoul Gizeh, Egipt

 Platoul Gizeh, Egipt

Acest taram al faraonilor nu este celebru doar pentru mumiile sale, ci si pentru vestigiile arheologice care domina Platoul Gizeh. Aflat la 16 km de centrul orasului Cairo, acest complex cuprinde Sfinxul si piramidele, Marea Piramida a lui Khufu fiind cea mai mare si cea mai cunoscuta. Culoarele sale lungi te conduc spre camera Reginei si spre Marea Galerie, care se continua cu principala camera funerara, unde a fost descoperit un sarcofag din granit roz.

 

Surse: divahair.ro; infotour.ro

Surse foto: eurotrips.ro; gtravel.ro; sutalasutaturism.ro; initalytoday.com; ams-web.org; pbase.com; kudika.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>