Pages Navigation Menu

Cele mai bine ascunse comori ale lumii

Cele mai bine ascunse comori ale lumii

Bani, aur, diamante si documente secrete sunt depozitate in seifuri care mai de care mai bine ascunse si mai bine pazite. Multe dintre ele sunt impresionante, avand sisteme de securitate sofisticate, numai citind despre ele si ne credem in filmele lui James Bond. NewsUP a creat un top 10 al celor mai bine pazite sefuri din lume:

10. Seiful  Mormonilor

10

Apartine Bisericii lui Iisus Hristos a Sfintilor din Zilele din Urma si este contruit la 600 metri in interiorul unei stanci din Little Cottonwood, Utah, Sua. Seiful este contruit sa reziste la o explozie nucleara, iar usile proiectate din otel se inchid complet etans. Persoanele autorizate spun ca in interior se pastreaza inregistrari, microfilme si documente ale bisericii, insa nu este deschis publicului. Totusi, au realizat un filmulet pe care-l puteti viziona mai jos, “Behind the scenes video tour of Granite Mountain Records”.

 9. Seiful Pionen

Multe corporatii au inchiriat spatii securizate in acest seif sapat intr-un munte din Stockholm, Suedia. Printre care si WikiLeaks, fondata de Julian Assange. Accesul in seif se face numai printr-un tunel, inchis cu o usa de 40 cm grosime care rezista la o bomba cu hidrogen. Interiorul buncarului arata ca intr-un film cu spioni, incaperi futuriste cu panouri cu touch si multe computere, cu podea de sticla, totul inconjurat de peretii muntelui in care este construit.

Daca v-am facut curiosi, va invitam sa vedeti cum arata pestera WikiLeaks:

8. Seiful  JP Morgan

8

Compania JP Morgan and Chase se poate mandri cu unul dintre cele mai sigure seifuri, si totodata cu cel mai mare seif din lume (aproximativ cat un teren de fotbal) in care se depoziteaza aur. Acesta este in cartierul Manhattan, New York, la 5 etaje sub nivelul strazii.

Locul unui alt seif al bancii a fost secret pana in martie 2013, cand Zerohedge l-a descoperit la Londra, sub birourile unei firme. Coincidenta, seiful era alaturi de rezerva guvernamentala a Bancii Angliei, tunelul de metrou facand legatura dintre ele. Coincidenta sau nu, tunelul se inchide in fiecare weekend.

Ambele seifuri ale companiei JP Morgan rezista unei explozii nucleare directe.

 

7. Arhivele secrete ale Vaticanului

7

Exista nenumarate teorii ale conspiratiei in jurul Bisericii Catolice (Dan Brown si-a facut o cariera sciind despre ele) si se spune ca daca publicul ar putea intra acolo, atunci toate tainele Bisericii ar fi dezvaluite.

Desigur, oficialii catolici spun ca nu este nimic secret in interiorul seifului ci doar privat. Seiful este pazit 24 de ore din 24 de Garda Pontificala Elvetiana. Se spune ca exista depozite uriase de-a lungul a mai mult de 80 kilometri, in care sunt tinute documente secrete care dateaza inca din secolul 8.

 

6. Seiful KFC

6

In timp ce bancherii isi protejeaza aurul iar religiile isi pastreaza documentele, intr-un imperiu fast-food, nimic nu este mai valoros decat reteta secreta. Pentru KFC, reteta pretioasa este alcatuita din 11 plante medicinale care nu trebuie divulgata sub nicio forma. Din 2009, reteta a fost imbunatatita la sediul KFC din Kentucky. Atunci cand a fost finalizata, reteta a fost transportata de un agent secret intr-o servieta incatusata de mana. Acum reteta este tinuta intr-un centru securizat cu detectoare de miscare, camera video si paznici prezenti 24 din 24 de ore. Pereti grosi de beton o inconjoara, iar intregul sistem de securitate este conectat la un generator de rezerva.

Se pare ca doar doi directori au permisiunea de a folosi in conditii de siguranta reteta, dar nimeni nu stie cine sunt acestia. KFC a fost acuzat ca acest secret este fabricat doar pentru publicitate, insa marea companie isi ia in serios pastrarea retetei. In 2001, chiar au initiat un proces impotriva unui cuplu care a afirmat ca a gasit reteta originala intr-una din casele vechi ale colonelului Sander.

 

5. Seiful Bisericii Scientologice

5

Biserica Scientologica este o alta religie care are un seif de nepatruns si invaluit de mister. Acesta se gaseste intr-un complex subteran in desertul New Mexico. Interiorul pesterii este construit sa reziste la o bomba cu hidrogen. Casete din titanium contin discuri din aur inscriptionate cu invataturi fundamentale. Totul este protejat de 3 usi din otel inoxidabil, fiecare avand 5000 kg.

Cei mai multi oameni presupun ca simbolurile de pe discurile de aur sunt menite sa comunice cu extraterestrii, iar fostii membri ai bisericii au confirmat speculatiile, explicand ca marcajele sunt menite sa actioneze ca un punct de reper pentru viitorii scientologi care vor vizita Pamantul de pe diferite planete.

 

4. Seiful  Apocalipsei

4

Desi Norvegia detine seiful, finantarea vine de la Global Crop Diversity Trust, Fundatia Bill & Melinda Gates si de la alte organizatii si guverne. Norvegienii dau dreptul de proprietate absoluta si dreptul de a intra, orcarei persoane care poseda una dintre cutiile de valori din interior.

O sa ramaneti surprinsi cand veti afla ce contin “cutiile de valori”. Seiful este proiectat pentru a stoca o gama larga de…  seminte, intr-un efort de a conserva  diversitatea culturilor indiferent de ce dezastre ne asteapta.

Seiful este situat in Svalbard, unul dintre cele mai izolate locuri de pe planeta. Svalbard este o insula mare, in Cercul Arctic, iar seiful este situat intr-o mina veche de cupru. Semintele sunt protejate de usi rezistente la explozibili, senzori de miscare si ecluze. Climatul sau unic si pozitia lui ar trebui sa pastreze semintele in siguranta in fata oricarui dezastru, timp de secole.

 

3. Seiful din muntele de fier, Germantown

3

Aici a existat o mina abandonata care, in timpul Razboiului Rece, a fost transformata intr-un seif  subteran secret. Ea s-a deschis in anii ’50 si a oferit adapost documentelor diferitelor companii. Seiful rezista unor explozii nucleare si nimeni nu are voie sa patrunda fara doua forme de identificare. Adapostul are 7 nivele si este ingropat la cateva sute de metri in munte. In ciuda dimensiunii sale extraordinare, majoritatea locuitorilor Germantown, New York, nici macar nu stiu de existent lui.

 

2. Seifurile bancilor din Elvetia

2

De cele mai multe ori, cand spunem Elvetia, ne gandim la bani. Bancile din intreaga tara ofera clientilor avantajul unui anonimat complet. In timp ce cutiile de valori sunt foarte bine pazite, reala protectie vine datorita confidentialitatii pe care o practica. O mare parte din clientii bancilor nu sunt cetateni elvetieni. Incalcarea intimitatii este foarte rara, si ce este interesant, este faptul ca acest lucru a dus la miliarde de euro nerevendicate, care au ramas latente o data ce proprietarii au murit. Recent, multe banci din Elvetia vor sa uneasca o parte din fondurile uitate, cu rude ale fostilor clienti, dar s-a dovedit o sarcina dificila care necesita multi detectivi particulari, si chiar si atunci cand mostenitorii sunt gasiti, presupun ca este o inselaciune si refuza sa vorbeasca cu banca.

 

1. Seiful de diamante de la Antwerp, Belgia

1

Acesta este cel mai impenetrabil seif din lume. El a fost initial construit pentru un numar de 1500 de comercianti de diamante, care detineau aproximativ 70% din diamantele de pe pamant.

Fondatorii au facut eforturi mari pentru a asigura echipamente de securitate performante, inclusiv detectoare de caldura, radare Doppler, senzori seismici, campuri magnetice si un sistem de blocare care are peste 100 de milioane de combinatii posibile. In plus, usa are o greutate de 3 tone si este construita din otel masiv, fiind nevoie de 12 ore de foraj pentru a o penetra.

Chiar si asa,  in anul 2003, aici a avut loc un uimitor jaf de diamante. Un grup de hoti italieni, cunoscut sub numele de “Scoala din Torino”, a furat diamante in valoare de 100 milioane de dolari. Prada nu a fost gasita niciodata, insa politia a arestat un suspect pe baza unor dovezi ADN gasite la locul faptei.

 

Sursa: listverse.com

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>