Pages Navigation Menu

Cel mai rece loc din Univers

Cel mai rece loc din Univers

4

Dincolo de atmsofera protectoare a Terrei, exista un taram al extremelor, unde fierbintele e cu adevarat fierbinte, iar recele inseamna temperaturi care fac cea mai crunta iarna pamanteana sa para o adiere de vara. Dar care este cel mai rece loc din intreg Universul?

Nebuloasa Bumerang. Aflata in constelatia Centaurului, la 5000 ani lumina de noi, aceasta a fost observata deja cu ajutorul telescoapelor performante cum este Hubble, in lumina vizibila avand forma unui papion sau cea a doua bumerange opuse. Aceasta forma se datoreaza in special prezentei unei centuri dense de particule de praf care inconjoara steaua din centrul formatiunii, restrictionand propagarea luminii in anumite directii.

3

Odata cu punerea in functiune la capacitate maxima a radiotelescopului ALMA, aflat in desertul Atacama, la o altitudine de 5100 m, noi date au putut fi adaugate pentru formarea unei imagini mai clare a acestui “papion cosmic”. Cele 66 de antene de inalta performanta care functioneaza ca un intreg, au aratat o structura mult mai larga, care se extinde tot mai mult.

2

 “Ce parea a fi un lob dublu sau o forma de bumerang din perspectiva telescoapelor optice de pe Pamant, este defapt o structura mult mai larga care se extinde rapid in spatiu” –  Raghvendra Sahai, cercetator la NASA

De ce ar fi aceasta nebuloasa cel mai rece loc din Univers? Steaua din centrul sau este pe moarte, extinzand intreaga structura intr-un ritm rapid, ducand la o revarsare de gaze si la un efect de racire. Intregul proces este asemanator extinderii gazelor din interiorul unui frigider, cu mentiunea ca in cazul Nebuloasei Bumerang gazele circula cu viteze de pana la 500.000 km/h, mai rapid decat orice exista in frigiderele noastre. Se ajunge astfel la uimitoarea temperatura de -272 grade Celsius. Prin comparatie, partea intunecata a Lunii se lauda cu o temperatura minima de “doar” -240 grade Celsius, iar spatiul intergalactiv cu -270 grade Celsius.

Mai pare iarna un anotimp atat de rece?

1

 

surse articol: www.news.discovery.com

www.almaobservatory.org

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>