Pages Navigation Menu

Cel mai mare vulcan de pe pamant a fost descoperit!

Cel mai mare vulcan de pe pamant a fost descoperit!

MasivulTamu

O cercetare recenta ne arata ca cel mai mare vulcan s-s ascuns timp de multi ani sub apele Oceanului Pacific. Masivul Tamu este cu doar 25% mai mic decat Olympus Mons de pe Marte, cel mai mare vulcan din sistemul solar!
Pana acum, masivul Tamu a fost cunoscut drept Shatsky Rise, o componenta a platoului oceanic situat in nord-vestul Pacificului. Vulcanul a erupt acum aproximativ 144 de milioane de ani, fiind stins de atunci. Masoara doar 4 kilometri in inaltime, latimea sa este impresionanta, de 650 de kilometri, iar volumul sau este de 2.5 milioane de kilometri cubi! Un lucru interesant este faptul ca in ciuda dimensiunilor sale, studiile sugereaza ca varful vulcanului nu ar fi iesit niciodata la suprafata apei. Varful acestuia se gaseste la 1.980 de metri sub nivelul suprafetei oceanului. Explicatia este una simpla: este asezat pe o crusta oceanica subtire care nu ii poate sustine greutatea. Practic, vulcanul pluteste tot timpul.
Autorul descoperirii descrie masivul Tamu in felul urmator: “Credem ca este vorba despre o clasa de vulcani nerecunoscuta pana acum. Panta sa e foarte lina. Daca ati sta pe acest vulcan, v-ar fi greu sa va dati seama in care parte este valea.” Grupul de cercetatori studiaza de cateva decenii bune platourile oceanice. Acestia afirma ca platourile oceanice ar putea ascunde vulcani cu dimensiuni chiar si mai mai mari, un posibil candidat fiind Platoul Ontong Java, situat in sud-vestul Pacificului. Oare cate decenii va mai trebui sa asteptam pana la o noua descoperire?
Sursa: www.descopera.ro

 

One Comment

  1. Suntem din ce in ce mai captivati de vulcani.
    Probabil pentru ca au prea multe secrete.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>