Pages Navigation Menu

Cea mai veche harta a Lumii Noi, incrustata pe cojile unor oua de strut

Cea mai veche harta a Lumii Noi, incrustata pe cojile unor oua de strut

ostrich-egg-globe

Cea mai veche harta a Lumii Noi a fost descoperita de o echipa de cercetatori pe un glob pamantesc realizat din cojile a doua oua de strut. Oamenii de stiinta au afirmat ca probabil aceasta harta a fost realizata in atelierul marelui Leonardo da Vinci.

Cele doua coji de oua formeaza o sfera, pe care sunt desenate zone descoperite de exploratorii Amerigo Vespucci si Cristofor Columb. Obiectul dateaza din anii 1500 si are o provenienta necunoscuta.

Cercetatorul belgian, S.Missinne, specialist in cartografie, este de parere ca respectiva sfera a fost probabil facuta in Toscana, la Florenta.

Initial s-a crezut ca este o copie a globului “Lennox”, care se afla expus la Biblioteca Publica din New York City. Expertii insa, au apreciat ca harta de pe sfera creata din cojile de ou de strut este mult mai veche.

O ipoteza facuta de acest cercetator belgian este faptul ca acest mic glob pamantesc, cu contururile Lumii Noi, ar fi fost chiar modelul pentru globul “Lennox”.

Lumea Noua este regiunea geografica ce cuprinde America de Nord, America de Sud, Australia si Oceania. Termenul a inceput sa fie folosit in secolul XVI pentru a se referi la taramurile proaspat descoperite dincolo de Oceanul Atlantic.

ht_ostrich_globe_kb_130823_16x9_608

Emisfera occidentala a acestui glob pamantesc include doar sapte zone cu nume si niciunul dintre acestea nu este atribuit Americii de Nord, care este reprezentata ca un grup de insule. Trei nume sunt marcate in America de Sud – “Mundus novus”, “Terra de Brazil” si “Terra Sanctae Crucis”.

Globul mai include si desene ale unor diferite modele de corabii si o regiune marcata cu textul “hic svnt dracones” (“Aici sunt dragoni”).

Acest glob pamantesc bizar a fost cumparat la “London Map Fair” si a avut nevoie de un an pentru a fi datat exact.

globe-with-other-ostrich-eggs_70552_600x450

Sursa: daily mail

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>