Pages Navigation Menu

Ce opere literare au fost interzise de-a lungul timpului?

Ce opere literare au fost interzise de-a lungul timpului?

carti interzise 1

De veghe in lanul de secara de J. D. Salinger, roman publicat in 1951, a fost interzis in repetate randuri, atat in scolile americane, dar si in alte state. Vama Australiana, in anul 1957, a retinut un transport de exemplare ale romanului, pe motiv ca era considerat obscen si prezenta un comportament total nepotrivit pentru un adolescent. Acestea nu au fost singurele acuzatii. Mai mult decat atat, opera a fost acuzata, ca are un text plin de blasfemii, scris intr-un limbaj mizerabil si profan, promovand sexul premarital, homosexualitatea si perversiunea.Cu toate acestea, in timp, cartea a devenit una din operele de referinta semnate de Salinger. 

de veghe in lanul de secara

Soareci si oameni  de John Steinbeck a fost interzisa in SUA, de aici fiindu-i aduse cele mai multe acuzatii, dar si in Irlanda. Motivul pentru care aceasta opera a fost interzisa este acela ca prezinta personaje crude, care folosesc un limbaj vulgar si experientele lor expun intr-o lumina negativa, sistemul social deficitar al SUA. 

Amantul doamnei Chatterley de D. H. Lawrence a fost interzis in Marea Britanie, SUA si Australia, pe motiv ca ar fi sfidat bunele moravuri. Povestea romanului este cea a unei femei tinere, casatorita cu un aristocrat ramas paralizat dupa razboi si care se implica intr-o relatie extraconjugala cu cel care avea grija de vanatul de pe mosie. 

sa ucizi o pasare cantatoare

Sa ucizi o pasare cantatoare este singurul roman al lui Harper Lee, care a cunoscut un mare succes in randul publicului, premiat cu Premiul Pulitzer in anul 1961. Cu toate ca autoarea a sustinut ca povestea este in intregime fictiva, la fel ca si orasul in care se petrece actiunea, Maycomb, cei care au vizitat orasul natal al scriitoarei, Moroeville, au descoperit foarte multe asemanari cu romanul: acelasi decor, aceeasi ura rasiala. Cartea a fost deseori criticata si adusa in fata instantelor civile si penale americane, din cauza modului in care era prezentata problematica rasiala. Romanul se afla pe o lista cu 10 dintre cartile cel mai des cenzurate, intocmita de Comitetul pentru Libertate Intelectuala al Asociatiei Americane a Bibliotecilor. Printre cuvintele criticate si cenzurate se afla: la naiba, prostituata sau cioroi.

            Fahrenheit 45 de Ray Bradbury infatiseaza in mod ironic o poveste chiar despre interzicerea cartilor. Povestea se desfasoara in jurul unui pompier, pe nume Guy Montag, a carui slujba este sa arda carti. Publicat in anul 1953, a fost cenzurat in mai multe state din SUA si in scoli, devenind in timp o alegorie despre cenzura.

Adio arme de Ernest Hemingway a fost interzis pentru continutul sexual explicit, in mai multe state din SUA si cenzurat in Italia pentru descrierea foarte realista a retragerii de la Caporetto, in timpul celui de Al Doilea Razboi Mondial, la care insusi autorul a participat.

clopotul de sticla 

Clopotul de sticla de Sylvia Path este considerat un roman autobiografic, despre viata unei studente de 19 ani, care sufera o criza emotionala puternica, dar si despre incercarile ei de a reveni la normalitate. Controversele care au aparut au fost legate de critica deschisa pe care o aduce autoarea, sistemului traditional familial, descriind mamele ca pe niste sclave ale copiilor si ale extenuarii, iar sotiile ca pe niste servitoare supuse si inferioare sotilor. Acuzatiile aduse romanului, care au dus la cenzurarea si interzicerea lui, au fost sexualitatea excesiva si promovarea unui stil de viata total nepotrivit.

Pranzul dezgolit  de William Burroughs a aparut in SUA in 1963, la patru ani de la editarea sa la Paris si a fost obiectul unui proces considerat ultima actiune importanta de cenzura din SUA impotriva unei opere literare. Este considerata singura opera literare cenzurata de Academie, de Posta, de serviciile vamale ale SUA si de autoritatile statale si locale. Tema dezbatuta in roman este cea a dependentei si a toxicomaniei.

lolita

Lolita  a lui Nabokov face parte din topul celor mai controversate opere literare, fiind interzisa in Franta, Africa de Sud si Marea Britanie. Romanul a fost renumit pentru stilul sau inovator, dar si pentru subiectul atipic, obsesia protagonistului Humbert, pentru o fata in varsta de 12 ani. 

Catch-22 de Joseph Heller s-a confruntat cu acuzatii pentru descrierile explicite de sex si violenta, dar si pentru critica asupra autoritatii de orice rang. Folosirea cuvantului tarfa a fost motivul pentru care mai multi parinti au cerut excluderea romanului din toate bibliotecile liceale din Texas. 

Madame Bovary de Gustave Flaubert a fost interzis in Franta, Flaubert fiind acuzat si ulterior achitat pentru acuzatia de ofense aduse bunelor maniere. Poveste se desfasoara in jurul personajului principal feminin, Emma, care incearca sa isi gaseasca fericirea in relatii amoroase. 

Principele  de Machiavelli a generat nenumarate constroverse in epoca, ajungand sa fie interzis de Papa in 1559, pe motivul ca promoveaza principii anti-crestine. Mai mult decat atat cartea este considerata un manifest politic, care examineaza structurile puterii si promoveaza valorile unui regim militar.

 

Surse: clubdiverta.ro; mediafax.ro

Surse foto: cascade.uoregon.edu; bookaholic.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>