Pages Navigation Menu

Ce ar mai putea ascunde stiinta

Ce ar mai putea ascunde stiinta

Cu toate ca stim foarte multe despre mediul inconjurator, Universul mai are de facut multe dezvaluiri. Site-ul reddit.com a intocmit o lista cu lucrurile mai putin popularizate din aria stiintei.

Foto 1

1. Mierea nu se strica. Am putea manca, practic, chiar si miere veche de 3.000 de ani.
Mierea naturala nu se strica nicioadata pentru ca are concentratia mare de zahar, umiditatea redusa, acidul gluconic – cel care creaza un mediu acid – si peroxidul de hidrogen.  De aceea, dupa un timp de la imbuteliere, mierea naturala se zahariseste, spre deosebirea de cea pre-fabricata care isi pastreaza aspectul o perioada indelungata. De aceea, mierea de pe rafturile magazinelor alimentare au si termen de expirare.
Folosita cu succes de aproape cinci milenii in tratarea ranilor, mierea a fost inlocuita in secolul XX de antibioticele obtinute pe cale artificiala. Dupa numai cateva decenii, insa, medicii se vad nevoiti sa apeleze din nou la calitatile sale, in special datorita cresterii rezistentei agentilor microbieni la tratamentele cunoscute.
In Evul Mediu mierea a devenit foarte apreciata datorita Proprietatile sale antimicrobiene. Astfel,  in cel mai cunoscut ingredient folosit in imbalsamarea cadavrelor. Unul dintre cele mai cunoscute exemple fiind cel al domnitorului Vlad Tepes, al carui cap va fi inchis intr-un vas cu miere si pastrat ca trofeu de catre sultanul Murad al II-lea. (Sursa foto: heresoneimadeearlier.net)

Foto 3

2. Daca ar putea fi extras tot aurul din nucleul Pamantului, intreaga planeta ar putea fi acoperita cu un strat de aur care ne-ar ajunge pana la genunchi.
Un indicator anual care arata cantitatea de aur din lume este cel dat de firma de consultanta GFSM, care arata ca exista 171.300 de tone de aur in intreaga lume.
Un cub format din 171.300 de tone de aur ar avea latura de 20,7 de metri. Altfel spus tot aurul din lume „s-ar ridica” la inaltimea de 9,8 m pe intregul teren de tenis de la Wimbledon.
Insa, nu toti sunt de acord cu cifrele GFSM. Estimarile variaza de la 155.244 de tone la 2.5 milioane de tone, de 16 ori mai mult decat cifrele GFSM. Ultima valoare ar duce la un cub cu latura de 50 de metri.
Studiile arheologice arata ca in mormantul lui Tutankamon ar fi existat 1.500 de tone de aur.
Analistii de la Gold Standard Insitute spun ca daca ar fi sa „golim” toate seifurile si cutiile de bijuterii, am gasi nu mai putin de 2,5 milioane de tone de aur, conform zf.ro
Chiar daca aceste valori sunt speculative, un lucru este cert si anume ca nu vom ramane prea curand fara aur. Un studiu american The US Geological Study a explicat ca exista 52.000 de tone in intreaga lume, care va fi cel mai probabil extras. (Sursa foto: etftrends.com)

foto 4

3. Ar fi nevoie de 1,2 milioane de tantari pentru a suge cantitatea medie de sange a unei fiinte umane.
La om volumul sanguin constituie circa 7% din greutatea corpului. La o greutate medie de 70 kg, cantitatea de sange este de 4,9 l.
Nu tot sangele aflat in organism circula activ in sistemul vascular, o parte gasindu-se sub forma de rezerva in organele cu structura diverticulara (splina, unele vase abdominale, plexul subpapilar tegumentar).
Cantitatea totala de sange scade in caz de anemii sau hemoragii. (Sursa foto: identify.us.com)

foto 5

4. Un foton ar putea avea nevoie de 40.000 de ani pentru a ajunge din centrul Soarelui la suprafata acestuia si doar opt minute pentru a parcurge restul distantei pana la Pamant.
Fotonul, numit şi cuanta de lumina, este particula elementara responsabila pentru toate fenomenele electromagnetice. Fotonii participa la interacţiunile electromagnetice, iar toate formele de lumina (nu numai cea vizibila) se compun din fotoni, conform site-ului http://physics.aps.org/. (Sursa foto: internetmonk.com)

foto 6

5. Persoanele decedate pot avea “pielea de gaina”.
Cutis anserina, sau “pielea gainii”, este o reactie care apare atat la oameni, cat si la animale, in urma actiunii unor factori. Pielea gainii apare atunci cand ne este frig, suntem speriati sau emotionati, ne amintim ceva cu incarcatura emotionala mare sau chiar si cand ascultam muzica.
Pornind de la sistemul nervos simpatic, acest reflex mai este denumit `reflex pilomotor` sau `horipilatie` si apare in principal pe antebrate sau pe picioare, desi poate sa apara in toate zonele corpului acoperite de par.  Comanda de la sistemul nervos simpatic este transmisă prin intermediul terminațiilor nervoase la mușchii localizați la baza firului de par, ceea ce ii va face sa se contracte, ridicand firul de par in sus si formand bobitele specifice pielii de gaina.
La animale, acest reflex le ajuta sa para mai puternice in fata adversarului .
O alta utilitate a acestui reflex este izolarea corpului impotriva frigului, in cazul animalelor.
Acest reflex este perfect normal, insa exista cazuri in care pielea de gaina apare si fara un motiv anume, ceea ce ar putea semnala o problema la sistemul nervos sau la creier. (Sursa foto: wallsave.com)

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>