Pages Navigation Menu

Cate kilograme are internetul?

Cate kilograme are internetul?

printing-the-internet1
„Avem nevoie de noi unitati pentru a masura infinitul.” Sau cel putin asa crede artistul american Kenneth Goldsmith, cel care prezinta zilele acestea in Mexic expozitia sa inedita prin care doreste sa materializeze, sub forma de hartie, continutul oferit de Internet.
Incercand sa raspunda intrebarii cat de mare este Internetul, Goldsmith a facut apel la toti iubitorii de arta contemporana si de online, carora le-a cerut sa-i trimita print-uri cu paginile de Internet accesate.
Cei care au raspuns apelului sau nu au fost putini (in jur de 600), astfel ca artistul a adunat aproximativ 10 tone de pagini imprimate cu toate tipurile de continut gasit pe marea retea. In inaltime, muntele de hartie ocupa toti cei 8 metri ai salii din Galeria de Arta Muncitoreasca din capitala Mexicului.
Vizitatorilor le este rezervata posibilitatea de a se simti coplesiti de multimea de informatii, de a se simti revoltati vis-à-vis de consumul foarte mare de hartie sau de a citi cu voce tare pe podiumul special construit din paginile interesante descoperite in multitudinea de foi.
In ceea ce priveste continutul print-urilor, trebuie sa stiti ca ele sunt la fel de variate precum cele gasite in online: de la pagini porno la texte de e-mail, de la coduri de criptare a documentelor la articole sau franturi din jurnalele intime.
Daca ideea unei gramezi de foi cu text si poze nu va convinge, trebuie sa stiti ca proiectul de “Printare a Internetului” este un omagiu adus hacker-ului activist Aaron Swartz. Acesta s-a sinucis la varsta de 26 ani dupa ce a fost pus sub acuzare pentru piraterie. Swartz a piratat portalul Institutului de Tehnologie din Massachussetts cu scopul de a pune la dispozitia publicului larg peste 5 milioane de articole despre stiinta si tehnica, disponibile doar prin abonament.
Dupa moartea hacker-ului, Goldsmith a intrat in posesia unui fisier cu dimensiune de aproximativ 33 GB in care a descoperit peste 18.000 sub-fisiere ce contineau mii de pagini de articole stiintifice. Volumul foarte mare de informatii l-a condus rapid la intrebarea cheie a intrebului proiect: “Cat de mare este internetul? Cat cantareste el ?”
Poetul Kenneth Goldsmith(52 ani), cunoscut pentru manifestatii artistice inedite dintre care mentionam transcrierea unei editii complete din The New York Times sau retranscrierea reportajelor despre atentatul din 11 septembrie nu a incheiat numaratoarea. Desi expozitia “Sa printam Internetul” se va inchide pe 26 august, el aasteapta inca sa primeasca de la sustinatorii ideii pagini fizice de Internet.Daca doriti sa va aduceti contributia, il gasiti in Ciudad de Mexico.

Sursa: Washington Post

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>