Pages Navigation Menu

Castigatorii premiilor celei de-a 64-a editii a Festivalului de Film de la Berlin

Castigatorii premiilor celei de-a 64-a editii a Festivalului de Film de la Berlin

Festivalul-de-Film-de-la-Berlin-1

Mai mult de 400 de filme, printre care lungmetraje independente, mari productii hollywoodiene, dar si documentare, au fost proiectate anul acesta la Festivalul de Film de la Berlin. Marele castigator, recompensat cu premiul evenimentului – Ursul de Aur – a fost filmul  „Bai Ri Yan Huo/ Black Coal, Thin Ice” al regizorului chinez  Diao Yi’nan, conform Mediafax. 

            Doar 20 de filme si-au disputat Ursul de Aur, premiul cel mare al acestui festival, castigat anul trecut de filmul romanesc „Pozitia copilului”, regizat de Calin Peter Netzer si considerat o opera cinematografica lipsita de concesii la adresa Roamaniei postcomuniste. 

Lungmetrajul castigator al premiului Ursul de Aur 2014, „Bai Ri Yan Huo/ Black Coal, Thin Ice” a fost recompensat si cu premiul Ursul de Argint pentru cel mai bun actor, castigat de actorul chinez Fan Liao.

Pelicula „The Grand Budapest Hotel” regizat de Wes Anderson, care a deschis festivalul, pe 6 februarie, a fost recompensata cu marele premiu al juriului, iar Richard Linklater a primit pentru lungmetrajul sau „Boyhood”, Ursul de Argint pentru cel mai bun regizor.

Premiul FIPRESCI, decernat de Federatia Internationala a Criticilor de Film celui mai bun lungmetraj din competiţie, i-a revenit filmului Aimer, Boire et Chanter/ Life of Riley”, de Alain Resnais.

Festivalul-de-Film-de-la-Berlin

James Schamus, producatorul filmelor regizate de cunoscutul Ang Lee, a fost presedintele juriului oficial al Berlinalei, din care au mai facut parte actorul austriac Christoph Waltz, actorul chinez Tony Leung, producatoarea americana Barbara Broccoli, actrita daneza Trine Dyrholm, pictorita si regizoarea iraniana Mitra Farahani si actrita americana Greta Gerwig.

Romania nu a fost prezenta anul acesta la Festivalul de Film de la Berlin. In schimb, lungmetrajul „Al doilea joc”, de Corneliu Porumboiu, a fost selectat in Forum, o sectiune necompetitionala dedicata documentarelor si filmelor experimentale regizate de cineasti tineri.

Ceremonia de decernare a premiilor a avut loc la Berlinale Palast, sambata seara, difuzata in direct pe site-ul evenimentului. Festivalul se va incheia odata cu proiectia filmului ce a fost desemnat castigator al trofeului Ursul de Aur.

Ursul-de-aur

Berlinala atrage anual peste 450 000 de spectatori, peste 3 000 de jurnalişti din 80 de tari, cu peste 400 de filme in program. Este cel mai important eveniment cinematografic european, dupa Festivalul de la Cannes.

Sursa: Mediafax

Sursa foto: business24.ro; romaniatv.net; ziare.com

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>