Pages Navigation Menu

Castelul Peleș: Festivitate regală de 10 Mai

Castelul Peleș: Festivitate regală de 10 Mai

Cu ocazia zilei regalității, Familia Regală a României organizează evenimente cu fast, la Castelul Peleş din Sinaia.

Familia Regală a României

Familia Regală a României

Începând cu acest an, Ziua Regalității a fost proclamată și ca zi de sărbătoare națională, amintind de intrarea Regelui Carol Hohenzollern Sigmaringen în România.

Casa Regală a transmis un comunicat în care detaliază evenimentele ce vor avea loc în această importantă zi.

Sărbătoarea regalității va debita cu o ceremonie militară și depunere  de flori în Bucureşti, începând cu ora 10.30, la Statuia Regelui Carol I din Piaţa Palatului Regal.

Familia Regală va sosi la Statuia Regelui Carol I la ora 11.oo și, în încheiere, Militarii Regimentului 30 Gardă Mihai Viteazul vor prezenta publicului o demonstraţie de îndemânare cu arma. La eveniment vor fi prezenţi Principesa Moştenitoare Margareta, Principele Radu, Principesa Elena, dl Alexander Nixon, Principesa Sofia şi Arhiducesa Maria-Magdalena a Austriei.

După ora 13.00, evenimentele se mută la Sinaia, unde pentru prima dată după anul 1947, va flutura Stindardul Regal.

Conform comunicatului de presă, pe terasa Castelului Regal Peleş, la ora 13.20, va avea loc ceremonia înălţării Stindardului Regal pe catargul din turnul edificiului. Vor fi prezenţi la ceremonie membri ai personalului Casei Majestăţii Sale Regelui de la Palatul Elisabeta şi de la Castelul Săvârşin, Muzica Reprezentativă a Ministerului Apărării Naţionale, personalul Muzeului Naţional Peleş şi invitaţii Familiei Regale veniţi din străinătate pentru Jubileul de 150 de ani. Stindardul Regal va fi ridicat la sosirea pe terasa castelului a Custodelui Coroanei. Vor fi de faţă Principele Radu, Principesa Elena, dl Alexander Philips Nixon, Principesa Sofia şi Arhiducesa Maria-Magdalena a Austriei.

În piaţa din faţa Corpului de Gardă (La Tunuri), la ora 15, Principesa Moştenitoare Margareta va acorda premiile câştigătorilor ediţiei a cincea a Maratonului Regal. Startul Maratonului Regal va fi dat la ora 8 dimineaţa şi se va desfăşura pe traseul Castelul Peleş – Poteca Regală – Stâna Regală – Poiana Ţapului – Cascada Urlătoarea – Buşteni – Pârtia Kalinderu – Mănăstirea Buşteni – drumul forestier Poiana Ţapului Sinaia – Castelul Peleş.

Tradiţionala Garden Party şi concertul de gală cu ocazia sărbătorii naţionale de 10 Mai vor avea loc pe terasa şi peluza Castelului Peles, de la ora 17 la ora 19.30.

La ora 18, Familia Regală va ieşi pe balconul castelului Peleș, pentru a saluta participanţii la sărbătoare, iar la sfârşit vor zbura 400 de porumbei albi.

Intrarea este liberă, publicul având acces pe peluza din fața castelului și pe Aleea Peleșului începând cu ora 16.00.

Regele Carol I al României

Regele Carol I al României

10 Mai – istoric

Ziua Regalităţii este celebrată în data de 10 mai 1866, când regele Carol Hohenzollern Sigmaringen a sosit în România.

Ziua Regalităţii a fost ziua naţională a României din 1866 până în 1947, până la venirea comuniştilor la putere. În timpul regimului comunist, sărbătoarea de 10 Mai a fost ştearsă din memoria colectivă, iar când se vorbea despre independenţă se invoca discursul lui Mihail Kogălniceanu din Parlament, rostit la 9 mai. Astăzi, 10 Mai este Ziua Regelui, fiind sărbătorită în primul rând de familia regală, iar începând de anul acesta, printr-un proiect adoptat de Camera Deputaţilor, data de 10 Mai este şi zi de sărbătoare naţională.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>