Pages Navigation Menu

Cărțile, ferestre-n gânduri

Cărțile, ferestre-n gânduri

Cărțile mai sunt sau nu un obicei al românilor? Pentru a răspunde la această întrebare am răsfoit câteva sondaje.

tumblr_inline_ns7f5olHK41qjw76h_540

Institutul Român pentru Evaluare și Strategie, în studiul cu privire la consumul și obiceiurile de lectură ale românilor, citat de Dan Culcer, a scos la iveală o realitate alarmantă: 1 din 5 români nu citesc deloc cărți, iar femeile citesc mai puțin decât bărbații, în ciuda a ceea ce s-ar putea crede!

Din același sondaj reiese că Mihai Eminescu rămâne scriitorul preferat al românilor!

„Chiar așa să fie, oare? Sau explicația e dată de faptul că numele autorului este cel care vine cel mai repede în mintea celor cu un grad de pregătire mediu și scăzut? E un autor pe care școala românească l-a exploatat și epuizat cu fiecare ocazie care i s-a dat, astfel încât e aproape imposibil ca și cel mai dezinteresat elev al unei clase să nu și-l amintească pentru totdeauna, chiar dacă nu îi este clar ce, cum și cât a scris.”, este una dintre explicțiile plauzibile publicate pe același blog.

La o altă întrebare, însă, aproape 80% dintre respondenți au spus că nu au niciun scriitor român contemporan preferat.

Federația Editorilor din România vine cu un verdict demobilizator: industria cărții a ajuns la cel mai scăzut nivel de dupa 1990, consumul de cultură scrisă fiind, de ceva vreme încoace, o aspirație utopică.

Concluziile? Mai bine le trageți dumneavoastră.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>