Pages Navigation Menu

Capsula Dragon a ajuns lângă Staţia Spaţială Internaţională

Capsula Dragon a ajuns lângă Staţia Spaţială Internaţională

wpid-schermata-2014-06-03-alle-12-59-37

Capsula Dragon, construită de compania privată americană SpaceX, a fost prinsă, luni, cu ajutorul braţului telescopic al Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), la care se va conecta peste câteva ore, pentru a livra la bordul acesteia provizii, materiale pentru teste ştiinţifice şi piese de schimb.

Capsula a fost capturată cu ajutorul braţului telescopic al ISS, manevrat de comandantul de bord, astronautul american Barry Wilmore, la ora 09.45 GMT, cu 20 de minute mai devreme decât era prevăzut, a precizat comentatorul postului de televiziune al NASA, care a transmis în direct această manevră delicată, informează AFP.

Conectarea propriu-zisă dintre Dragon şi ISS va avea loc la nivelul modulului american Harmony, peste câteva ore.

Compania SpaceX a lansat capsula spaţială Dragon sâmbătă dimineaţă, la bordul rachetei sale Falcon 9, de la baza spaţială Cape Canaveral din Florida şi a încercat, în premieră, dar fără succes, să recupereze primul etaj al lansatorului, coordonându-l pentru a-l face să cadă pe o barjă din Oceanul Atlantic.

Lansarea operată de SpaceX a fost urmărită cu o atenţie deosebită, după explozia din octombrie 2014, la puţin timp după lansare, a rachetei Antares a companiei Orbital Sciences în cadrul unei misiuni de reaprovizionare a ISS.

Orbital Sciences şi SpaceX sunt singurele companii private cu care NASA a încheiat contracte de aprovizionare a avanpostului orbital.

Dragon transportă pe ISS o încărcătură de 2,2 tone, din care provizii pentru cei şase membri ai echipajului, diverse materiale şi echipamente pentru laboratoarele ştiinţifice de la bordul staţiei, o cameră IMAX şi mai multe piese de schimb.

Aceasta este cea de-a cincea misiune de aprovizionare a ISS efectuată de SpaceX în numele agenţiei spaţiale americane (NASA), dintre cele 12 prevăzute în cadrul unui contract de 1,6 miliarde de dolari.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>