Pages Navigation Menu

Camuflajul animalelor: când lupta pentru supraviețuire întalnește arta

Camuflajul animalelor: când lupta pentru supraviețuire întalnește arta

In regatul animalelor, cel mai important lucru este supravietuirea. Fie ca e vorba de vanator sau de prada, metodele lor de supravietuire, in special camuflajul, ii uluiesc pe oameni.

Potrivit site-ului All that is interesting, camuflajul pare sa fie modul Mamei Naturi de a comunica faptul ca, daca nu te integrezi, nu ai sanse sa traiesti. Pradatorii se folosesc de aceasta tehnica pentru a-si observa si incolti prada, iar celelalte animale se fososesc de camuflaj pentru a trece neobservate de dusmanii lor.

Amimale care „se adapteaza la mediu” se gasesc atat pe uscat, cat si in ape. Lumea oceanului este periculoasa, dar speciile acvatice stiu sa se camufleze. Caracatitele sunt deseori foarte colorate, ceea ce le permite sa se ascunda printre corali. Si calutii de mare sunt colorati, dar au si forme interesante si se pot ascunde si ei printre corali sau pot fi confundati cu alte plante din ocean.

camufaj plante newsup.ro

Sursa: 123 Ispiration

Arta camuflajului este asociata, incontestabil, cu insectele. Insectele reprezinta hrana multor tipuri de pasari si animale si de cele mai multe ori, se ascund exact in locurile in care este cel mai probabil sa fie gasite, precum copaci, flori si chiar pe pamant. Exista diferite specii de lacuste: unele sunt verzi si se pot camufla in iarba proaspata, unele au culori inchise si se pot camufla in iarba uscata. Ingenioasele insecte stiu sa-si poarte de grija si isi pacalesc adversarii, chiar daca uneori acestia le depasesc in dimensiuni.

Pradatorii se camufleaza pentru a avea elementul surpriza de partea lor. De exemplu, felinele profita de faptul ca au aceeasi culoare aurie ca a lanurilor din savana. Acest lucru le permita sa detina controlul asupra animalelor pe care le vaneaza si sa-si procure cu multa usurinta hrana.

Copacii reprezinta locuri ideale pentru camuflaj. Soparlele se folosesc de scoarta copacilor pentru a lua prin suprindere insectele. Bufnitele au un penaj care le ajuta sa se ascunda intre ramurile copacilor si pot vana fara griji. In plus, au avantajul de a fi animale nocturne, asa ca sunt ferite de dusmani.

Rocile si peisajele stancoase sunt, de asemenea, medii propice pentru camuflaj. Animalele care se ascund printre stanci au, de obicei, culoare gri.

camuflaj newsup.ro

Sursa: Rocket Boom

Chiar si puii animalelor – sau, in special, acestia – se folosesc de camuflaj. De exemplu, aligatorii: si puii si adultii se acopera de alge in timp ce inoata. Astfel, puii sunt feriti de privirile serpilor de mari dimensiuni, iar adultii se pot plimba linistiti prin apa, fara sa inspaimante pe nimeni.

Muntii si zonele inzapezite reprezinta mediul ideal pentru vietuitoarele de culoare alba si exista: ursi albi, tigri siberieni, vulpe polara, iepuri si multe altele. In conditii atat de vitrege precum cele din zonele acoperite permanent de zapada, lupta pentru supravietuire se da in fiecare moment si orice detaliu sau avantaj conteaza.

leu camuflaj newsup.ro

       Sursa: funfgemuse.wordpress.com

One Comment

  1. foarte frumos

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>