Pages Navigation Menu

Cafenele cu… animale, sau cum sa stam la taifas cu necuvantatoarele

Cafenele cu… animale, sau cum sa stam la taifas cu necuvantatoarele

pisica 2

Terapia cu animale este deja binecunoscuta in intreaga lume. Primul pas a fost facut in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial cand caporalul William Wynne a gasit o femela Yorshire Terrier, abandonata pe campul de lupta. A numit-o Smoky si a inceput sa devina terapeut cand Wynne a fost spitalizat, dar a devenit populara si printre alti soldati cu sufletele sau trupurile ranite. Smoky a continuat 12 ani sa isi faca aceasta meserie si sa vindece rani si dupa incheierea razboiului. Dar, folosirea sistematica a terapiei cu caini se datoreaza lui Elaine Smith care lucra ca asistenta. Ea a remarcat ca pacientii raspund bine tratamentelor dupa vizitele unui Golden Retreiver.

In 1976 a inceput programul de dresaj al cainilor pentru a fi apti sa viziteze pacientii din institutii. Si iata cum stresul a fost ameliorat, a scazut tensiunea arteriala, a crescut starea de spirit, iar in prezent cererea pentru terapia cu caini este in continua crestere. In ultimii ani in special ii ajuta pe copiii cu deficiente de vorbire si problema emotionale. In 1982, Nancy Stanley a infiintat “Tender Loving Zoo”, o organizatie non-profit menita sa imbunatateasca programele pentru tratarea problemelor copiilor cu handicap sever sau a persoanelor varstnice aflate in convalescenta in spitale. Nu exista numai terapia cu caini, dar si cu pisici, iepuri si pasari.
Pe langa cafeneaua din Japonia unde poti savura o cafea si in acelasi timp poti mangaia iepuri pentru o relaxare desavarsita, iata ca in Siberia, in Krasnoyarsk, s-a deschis “a cat café” unde in schimbul a 150 ruble (sau 4.70 uds) intrarea, poti beneficia de acces nelimitat la ceai, cafea, gustari, carti, internet si…. la pisici. Patronul promite o adevarata “pisico-relaxare” si mai precizeaza ca “toate exemplarele au un caracter perfect, si doar cele fermecatoare si neagresive sunt alese pentru a <lucra> in cafenea. Sunt vaccinate si sterilizate”.
Cafenelele cu pisici au fost pentru prima data deschise in Korea de Sud si apoi au devenit populare si in Japonia. Recent, prima cafenea cu pisici a fost deschisa si la Paris.
Asadar, laudabila aceasta actiune de a ameliora starile de stres, de anxietate, de implicare a animelelor, cu atat mai mult cu cat multi oameni nu isi permit un animal de companie datorita timpului redus petrecut acasa din causa serviciului. Aceasta este o oportunitate de a interactiona si de a ne vindeca in prezenta necuvantatoarelor. Asteptam cu interes o astfel de cafenea si in Romania.

Sursa: The Siberian Times & Wikipedia

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>