Pages Navigation Menu

Befana, Craciunita italiana

Befana, Craciunita italiana

befana12

Cum intreaga lume are un Mos Craciun, un Santa Claus, un Papa Noel sau un Noel Baba, italienii il au si ei bineinteles pe Babbo Natale. Dar pe langa Babbo Natale o au si pe Santa Claussete, varianta feminina a lui Mos Craciun. In sudul Italiei, Santa Claussete mai este numita si la Befana. La Befana a inceput sa fie sarbatorita in perioada fascismului italian, in perioada interbelica.

La fel ca si in celelalte tari Babbo Natale este Mosul bun si batran, ce aduce daruri copiilor cuminti in Noaptea de Ajun (24 decembrie). El este ajutat de mici spiridusi, de 9 reni nazdravani si de o sanie magica. In schimba Befana poate fi caracterizata astfel: o vrajitoare zambitoare care aduce daruri pe o matura. Se schimba si data, copiii primindu-si darurile in Ajunul Epifaniei (5 ianuarie). Se spune ca la Befana aduce daruri si le pune in sosete. Copiii cuminti primesc bomboane si ciocolata, iar cei neastamparati primesc niste carbuni, ceapa sau usturoi. Carbunii nu sunt adevarati, ci sunt niste bomboane, care se aseamana cu un carbune.

Legenda ii aminteste pe cei 3 magi, care in drum spre Betleem au cerut ajutorul unei batrane pentru a-l gasi pe Pruncul Isus. Aceasta i-a gazduit oferindu-le bomboane si alte bunataturi. Acestia au invitat-o sa vina sa-l caute pe Pruncul Isus. Batranica i-a refuzat, afirmand ca are prea multa treaba in casa. O data ce magii au plecat, batrana s-a razgandit. Dar era mult prea tarziu! Magii erau deja plecati. De atunci se spune ca in fiecare an, Befana pleaca pe matura sa pentru a-i gasi pe magi si pe Pruncul Isus.

befana

O alta legenda spune ca Befana a avut un bebelus care i-a murit. De durere a innebunit. Auzind ca s-a nascut Pruncul Isus, s-a hotarat sa-l gaseasca. L-a gasit intr-o iesle din Betleem. Ca si daruri i-a oferit copilului bunataturi pentru a-l face fericit. Pruncul Isus a fost incantat de aceste daruri, si i-a daruit in schimb un alt dar. Befana urma sa devina Mama fiecarui copil din Italia.

Legenda populara spune ca daca un copil se ambitioneaza sa o vada pe Befana, va fi lovit cu o matura. Se pastreaza aceasta traditie pentru a-i tine pe copii in pat, in timp ce parintii pun dulciuri sau carbuni in sosete si matura podeaua.

Venirea Befanei se sarbatoreste cu mare fast cu bucate traditionale. Ca si desert italienii mananca panettone (un fel de cozonac de Craciun). Cu aceasta sarbatoare se incheie sarbatorile de iarna din Italia.

Befana (2)

Sursa: monteverdi tuscany

3 Comments

  1. mie imi place mult aceasta legenda

  2. Se sarbatoreste in toata Italia dar difera de la zona la zona. Oricum frumoasa. In gluma, li se fac urari femeilor;)
    Deci, La multi ani Befanelor!

  3. este super

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>