Pages Navigation Menu

Basmul, secretul didactic

Basmul, secretul didactic

afis print50pe70

Intr-o discutie pe care o purtam cu un artist plastic despre Romania si Occident, acesta mi-a marturisit ca tara noastra ramane inca singura in care mai exista copilarie.

Care dintre activitatile vietii contempone conduc la ceea ce a fost candva `copilarie`? Poate un puzzle, un desen animat, un personaj precum Ciocanitoarea Woody, un basm cu Praslea cel Voinic sau o Scufita Rosie.

Fenomenul americanizarii nu mai este considerat un subiect despre care ar trebui sa vorbim la viitor pentru ca o data cu distrugerea Zidului Berlinului a inceput sa faca parte din `familia fostului bloc comunist`.

Ce mai urmaresc si asculta copiii in secolul al XXI-lea? Piata mass-media este invadata de personaje importate si brand-ul national devine `o moda mai veche`, pe care noile generatii incep sa nu-l mai cunoasca.

Presati de problema zilei de maine, parintii prefera sa-si aseze copilul in fata Laboratoarelor lui Dexter sau a minunatelor personaje din oraselul Danville, Phineas si Ferb, iar timpul alocat odata basmelor lui Ispirescu devine aproape inexistent.

1375885_685636704781210_445636346_n

„Avem si noi Super Eroi” este una dintre cele mai recente campanii care promoveaza basmul romanesc, implicit, vine in ajutorul copiilor prin activitati ce au ca rol stimularea interesul celor mici fata de ramura fictiva a literaturii romanesti. Basmele au trasaturi spirituale cu un impact puternic asupra sistemului de valori si modele pe care copiii si le insusesc.

„Lectia de basme” este unul dintre proiectele campaniei  „Avem si noi Super Eroi”,care s-a derulat cu ajutorul Asociatiei pentru Promovarea Istoriei Romaniei (A.P.I.R), in perioada 01 – 04 octombrie 2013, in trei scoli bucurestene: Scoala gimnaziala Regele Mihai IScoala Ferdinand I si Scoala gimnaziala 117. De asemenea, acesta este unul dintre proiectele care beneficiaza de finantare nerambursabila din partea Administtratiei Fondului Cultural National (AFCN). Evenimentul a fost primit cu entuziasm de peste 300 de elevi din ciclul primar si gimnazial, cadre didactice, dar si parinti.

 

1265399_689134821098065_1965896054_o

Mai exact, „Lectia de basme” este o sesiune de lecturi publice, care cuprinde basmele „Praslea cel Voinic si merele de Aur”, „Fat-Frumos si fata lui Ros-Imparat” si „Stan Bolovan”, citite si interpretate de tinerii actori: Cristina Ionita, Horia Suciu, Alexandru Stanciu si Bogdan Iacob, absolventi UNATC.

La finalul sesiunilor, copiii au primit DVD-uri cu basme inregistrate, iar cei mai activi dintre ei au fost  premiati cu produse personalizate cu SuperEroi.

Asociatia pentru Promovarea Istoriei Romaniei a fost infiintata in anul 2010 si este o dovada ca subiectele care leaga oamenii sunt cultura, valorile nationale si cultura. Aducerea in atentia romanilor a elementelor de identitate nationala, fie ca este vorba despre descendenta istorica, limba sau cultura, reprezinta obiectivul principal al asociatiei.

Un alt proiect cu ecou realizat de A.P.I.R. a fost „Umbre si Eroi la Castelul Corvinilor – Legenda Corbului”, despre care newsup.ro a vorbit intr-un alt articol.

Povestea este cea mai usoara cale de a le explica propriilor copiii care sunt adevaratele valori si totodata, acestia primesc o lectie despre moralitate si biruinta.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>