Pages Navigation Menu

Bacsisul in lume

Bacsisul in lume

tipjar

Indiferent daca va aflati intr-un restaurant, intr-un hotel sau la un coafor, trebuie sa lasati un bacsis sau un tip. In unele tari a lasa un bacsis tine de politete. Totusi aveti grija in ce tari lasati bacsis si in care nu. Exista unele state care considera a lasa un bacsis ca fiind o jignire.   

In Statele Unite ale Americii, bacsisul nu este ceva negociabil. Toti angajatii care presteaza servicii indiferent de natura lor, se asteapta de o recompensa de circa 15-20%. La fel ca in Statele Unite ale Americii si in Canada este nevoie sa lasati un bacsis de 15-20%. Singura exceptie de a evita lasarea bacsisului este daca va aflati intr-un grup mai mare.

In Marea Britanie deobicei se lasa un bacsis de 10-15%. Exist totusi unele locuri in care pe nota de plata scrie ca a lasa un bacsis este optional. Atunci ramane la alegerea dumneavoastra daca platiti sau nu in plus.

Daca calatoriti in Franta, veti observa ca localnicii trebuie sa lase un tip de 10%. In schimb turistii nu trebuie sa lase un bacsis decat doar daca serviciile sunt excelente.

In Elvetia a lasa sau nu un tip depinde de serviciul prestat. Daca nu sunteti foarte sigur daca trebuie sa dati bacsis, ar fi bine sa intrebati un localnic. Daca va va raspunde afirmativ trebuie sa stiti ca bacsisul este de 15%.

Tipping-the-USA

A lasa un bacsis in Germania este ceva obisnuit. In restaurante se accepta si dolarii americani ca si bacsis, desi bineinteles ca se prefera euro. Bacsiul pe care trebuie sa il lasati in aceasta tara este de 10-15%.

In Italia se obisnuieste sa lasati un bacsis de 10%. Atentie atunci cand optati pentru o plimbare cu gondola. A lasa un tip la un gondolier nu este ceva obisnuit.

In alte tari cum ar fi Japonia, Coreea de Sud, China sau Brazilia bacsisul este optional. Turistii pot oferi un tip dupa bunul lor plac.

Sursa: adevarul

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>