Pages Navigation Menu

Aura Stan: „Doctoratul devine de multe ori o luptă cu propriile limite!”

Aura Stan: „Doctoratul devine de multe ori o luptă cu propriile limite!”

Interviu cu Aura Stan, o tânără jurnalistă cu un doctorat în literatură, despre obstacolele pe care le-a depășit pentru a termina lucrarea de doctorat, dar și despre fericirea de a-și duce la capăt acest obiectiv. O fostă „Studentă a Anului”în România pentru care realizările academice par simple provocări sau noi surse de motivație.

Aura Stan

Aura Stan

Care au fost motivele care te-au determinat să începi lucrarea de doctorat?

În primul rând, motivul principal a fost pasiunea pentru literatura română și oportunitățile pe care le poți avea după absolvirea unui doctorat, acelea de a rămâne într-o universitate. Vreau să cochetez cu profesoratul la un moment dat. Ideea unui doctorat în Filologie și Studii Culturale am avut-o încă din clasa a IX-a de liceu (profesoara mea de română avea doctorat și efectiv eram fascinată de orele de literatură!), și mă bucur că după mai bine de zece ani de atunci am reușit să o și concretizez. A contat într-o oarecare măsură și faptul că unii dintre foștii mei colegi de facultate au avut această inițiativă – de a se înscrie la studii doctorale – și am dat admiterea împreună, ne-am decis să mai fim trei ani în același loc.

Ai absolvit două facultăți: Litere și Jurnalism, dar doctoratul l-ai făcut în domeniul literaturii. De ce ai ales asta în locul Jurnalismului?

Nu cred că le-am luat prin excludere, sunt complementare. A fost vorba mai mult de o afinitate specială pe care o am pentru domeniul literar și nu am exclus din start posibilitatea de a urma un doctorat în Jurnalism, în Științele Comunicării, însă, pur și simplu cred că așa a fost să fie. Cumva, m-am simțit mai atrasă de literatură decât de teoretizarea comunicării. Vreau un postdoctorat în Jurnalism și e doar o chestiune de timp până să îl încep.

Care au fost cele mai grele momente în perioada în care lucrai la doctorat?

Toți doctoranzii îți vor spune că ultimul an este crucial. Pot să confirm această ipoteză, mai ales că am fost înscrisă într-un program al Academiei Române, finanțat POSDRU (Programul Operațional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane), care mă obliga să respect niște termeni contractuali. Am avut lunar o bursă foarte mare și, dacă nu îmi terminam teza, riscam să dau banii înapoi. Cred că momentele cele mai grele au fost acele etape în care conștientizam că sunt în urmă sau în care mă îndoiam de faptul că voi reuși să termin cu bine, zilele petrecute în bibliotecă și în care nu mai aveam idei sau cele în care mi se părea că ceea ce am scris nu corespunde așteptărilor mele inițiale.

Care au fost primele trăiri după ce ai luat doctoratul?

Cred că prima trăire a fost cea a eliberării. A fost printre puține dăți în care m-am simțit mândră de mine, mai ales că toți profesorii din comisia de doctorat mi-au recomandat să-mi public lucrarea, au apreciat că am reușit să merg la Sorbona în ultimul an, că am fost bursieră a Academiei Române.

Fără a mă victimiza gratuit, în acești ani am luptat cu o boală autoimună și practic pentru fiecare pagină am depus o muncă înzecită decât aș fi făcut-o în mod normal, a fost ca o luptă cu propriile-mi limite de multe ori. Nu sunt ipocrită, a existat și o parte mai puțin edulcorată a acestei perioade. În plan personal, am pierdut oameni foarte dragi de care nu am avut timp suficient pentru a le arăta cât de mult îi iubesc. În naivitatea mea, am avut impresia că timpul are răbdare, că voi fi înțeleasă. Nu a fost așa, iar nicio satisfacție profesională sau o diplomă nu pot umple un gol personal.

Ce sfaturi ai pentru cei care vor să înceapă lucrarea de doctorat?

Să își gestioneze bine timpul, să pună foarte mult accent pe documentare și, încă din primul an, să aibă curajul de a scrie. Chiar dacă draftul nu va fi unul excelent, măcar vor avea un reper. Nu trebuie să neglijăm factorul esențial în a face un doctorat – acela că aduci o contribuție într-un domeniu de cercetare.

3 Comments

  1. nu stiu ce lucrare o fi scris, dar de frumoasa, e superba!

  2. E foarte frumoasa fata asta, e maritata???

  3. e frumoasa pacat de ea ca s.a ingropat in carti. la ce ii foloseste??? :) )

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>