Pages Navigation Menu

Astăzi sunt Alexiile sau Ziua Șarpelui

Astăzi sunt Alexiile sau Ziua Șarpelui

Alexiile sunt serbate de calendarul popular în data de 17 martie, denumirea venind de la Moș Alexe, patronul tuturor viețuitoarelor care trăiesc sub pământ.

Foto: Grigore Leșe, Facebook

Foto: Grigore Leșe, Facebook

Tradițiile populare îl numesc pe Moș Alexe patron al șerpilor, al peștilor, al tuturor vieţuitoarelor care iernează sub pământ, în scorburi și sub scoarța copacilor, sub pietre și bolovani, în ape curgătoare și stătătoare.

O legendă din Bucovina povestește că dacă n-ar fi fost el, Soarele ar fi reușit să fugă de pe cer.

„Dară Alexă, Moșul cel de-al nouălea, apucă tocmai drumul pe care a apucat Soarele și-l zărește…Și acum fug toți Moșii împreună după Soare. Și în ziua asta se dezmorțește firea și ies toate gângăniile pământului la iveală, și șerpii, și broaștele, și tot ce-a dormit peste iarnă. Dar dacă n-ar zări Moșul Alexe pe sfântul Soare, gângăniile ar trebui să mai doarmă până în ziua când ar găsi drumul Soarelui (…) Și fug nouă zile Babele, până să deie Sân-Toader de veste că i-a scăpat Soarele; și fug nouă zile Moșii după Soare, până să-l zărească; și trec nouă zile până ce apucă să iasă toate vietățile din pământ, ca semn de bună veste că n-are să piară pământul. Şi de aceea de la zilele Babei Dochia, cea mai strașnică babă, sunt nouă zile până la Sân-Toader şi de la Sân-Toader sunt nouă zile până la Alexe, omul lui Dumnezeu, şi de la Alexe – nouă zile până la Buna-Vestire”. (S. Fl. Marian)

Grigore Leșe a scris pe pagina sa de Facebook un mesaj despre Moș Alexe, în care vorbește despre tradițiile și obiceiurile care se practică  în jurul acestei zile de primăvară.

”Țăranii din satele noastre nu stau nici ei cu mâinile în sân, lăsând Soarele doar în grija Moșilor. În aceste zile aprind pe câmp un foc ritual ca „să ajute soarele să urce pe cer” iar în curtea caselor fac focuri în scop purificator și profilactic, de apărate împotriva șerpilor, a insectelor dăunătoare, a duhurilor rele.”, a consemnat artistul Grigore Leșe.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>