Pages Navigation Menu

Antidoturi pentru intoxicații accidentale

Antidoturi pentru intoxicații accidentale

În sens larg, antidoturile reprezintă substanțe care contracarează activitatea toxicilor, transformându-i, printr-un proces chimic, în compuși inofensivi pentru organism sau reducându-le nocivitatea printr-un fenomen fizic. 

Sursă foto: http://echonews.sites.caxton.co.za

Sursă foto: http://echonews.sites.caxton.co.za

Având un spectru larg de acțiune, din categoria antidoturilor generale, numite și universale, fac parte și: laptele, albușul de ou, apa de săpun și taninul. 

Laptele – prin proteinele pe care le conține, acționează asupra multor toxici, cu precădere minerali, formând compuși insolubili (îndepărtați ulterior prin vomismente sau spălătură stomacală, deoarece ajunși în intestin ar putea regenera toxicul).

Este indicat în intoxicații cu toxici corozivi (deoarece protejează mucoasa gastrică) și în intoxicații cu acid oxalic, cu fluoruri (formează cu aceștia compuși insolubili).

Laptele este contraindicat în intoxicații cu substanțe toxice solubile în grăsimi (pesticide organoclorurate, fosfor, cantaridină etc), deoarece poate favoriza (crește) absorbția acestora.

Albușul de ou – acționează, de asemenea, prin proteinele sale, formând cu toxicii minerali compuși insolubili. În același timp, acționează ca emolient, diminuînd efectele substanțelor corozive. Se administrează sub formă de apă albuminată (5-6 albușuri de ou sau aproximativ 10 grame albumină de 1 litru de apă); după administrare se recomandă spălătură stomacală. Este indicat în cazul toxicilor corozivi (reduce iritația și întârzie absorbția).

Apa de săpun – (7 – 8 grame săpun neutru la un pahar de apă) este mai puțin folosit. Precipită metalele grele sub formă de stearați (săpunuri) insolubili. După administrare, soluția de săpun se îndepărtează prin spălătură stomacală. 

Taninul (soluție 0,3% – 0,5%) – precipită metalele grele, numeroase heterozide și alcaloizi (excepție morfina). După administrare, este necesară și spălătura gastrică.

Sursă: „Toxicologie generală”, Baconi, D., Bălălău, D.

 

Citește și:

Lumea academică îl celebrează pe Constantin Levaditi, fondatorul vaccinului antipoliomielitic

Salvează

Salvează

Salvează

Salvează

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>