Pages Navigation Menu

Antarctica, descoperita intr-o zi de 18

Antarctica, descoperita intr-o zi de 18

National_Geographic_Explorer_in_fast_ice,_Antarctica_-_edit_1

Gheturile nesfarsite ale Antarcticii reprezinta pentru oamenii de stiinta o provocare, insa putini gasesc doza de curaj de care au nevoie pentru a se incumeta sa porneasca intr-o expeditie catre pamantul acoperit in proportie de 98 % cu un strat de gheata.
Cel mai sudic continent al Terrei, Antarctica a fost descoperita in anul 1820, pe 18 noiembrie, de catre comandantul american Nathaniel Palmer.
Prima utilizare formala a numelui de Antarctica a fost inregistrata abia in anul 1890 si ii este atribuita cartografului scotian Geaorge Bartholomew. „Antarctica” este o versiune romanica a termenului grecesc „antarktike”, care inseamna „la polul opus de arctic”.

Antarctica
Clima Antarcticii cunoaste doua anotimpuri: cateva luni de iarna cu nopti polare si cateva luni de vara cu lumina continua. Temperaturile pot ajunge aici pana la -89 de grade Celsius – minima inregistrata in statia ruseasca Vostok, pe data de 21 iulie 1983, conform nationalgeographic.com.
Antarctica este continentul cu un numar de aproximativ 1000 de locuitori si asta pentru ca foarte putini decid sa se stabileasca pe pamantul ghetarilor. Cei mai multi dintre ei fac parte din echipe de cercetare.
Incalzirea globala a determinat schimbari evidente in ecosistemul continentului sudic, de exemplu, racirea accentuata a dus la disparitia vegetatiei luxuriante, iar astazi exista in jur de 1000 de specii de fungi, alaturi de pinguini, orci, balene albastre.

Surse: mymodernmet.com, nationalgeographic.com

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>