Pages Navigation Menu

Animalele au reactii omenesti

Animalele au reactii omenesti

Specialistii spun ca anumite animale pot lacrima din cauza stersului sau a tristestii.

 307235-dogs-cute-dog

Un elefant care a fost maltratat timp de 50 de ani in India a fost salvat. Oamenii care l-au descatusat au relatat ca ochii animalului s-au umplut de lacrimi si sunt siguri ca el isi dadea seama ca era eliberat. Elefantul a fost dus la un centru special, unde ranile ii sunt tratate si este bine hranit pentru a ajunge la o greutate normala.

Acesta nu este singurul caz in care un elefant plange dupa o intamplare intensa. Un pui dintr-o rezervatie din China a plans timp de 5 ore dupa ce mama lui l-a pedepsit, calcandu-l pe picioare.

La fel ca oamenii, elefantii plang atunci cand nu se mai simt bine. “Anumite mamifere plang atunci cand dispare senzatia de confort”, declara Marc Bekoff , specialist in comportamentul animalelor. Puii animalelor plang pentru ca asta este reactia lor in conditii de stres sau din cauza suferintei, la fel cum se intampla si cu bebelusii. Specialistul mai spune ca pentru a plange, animalul trebuie sa aiba latura sociala dezvoltata, anatomia ochiului asemanatoare cu a omului si o structura a creierului care sa se ocupe de emotii. Studii de specialitate au aratat ca gainile, soarecii si sobolanii pot arata empatie – un sentiment mult mai complex.

Cainii se numara printre cele mai sociabile animale, insa nici stapanii, nici specialistii nu au remarcat sa fi plans vreodata. A fost remarcata insa nervozitatea cainilor (de intensitati diferite) cand sunt lasati singuri. Poate ca ei nu plang, dar isi exprima disconfortul prin scancete si latrat. Cercetatorii spun despre caini, dar si despre alte animale, ca simt tristetea si ca o recunosc la cei din jurul lor. Peste jumatate dintre detinatorii de caini au afirmat ca animalele lor de companie nu ii lasa singuri atunci cand sunt tristi, deprimati si ca incearca sa le ofere un sprijin prin compania lor.

Scriitoarea si naturalista Virginia Morell spune: “Oamenii credeau ca ei sunt singurele mamifere care pot rade, dar s-a dovedit ca cimpanzeii si sobolanii pot face asta. Daca rasul ar putea fi o emotie universala pentru toate mamiferele, de ce n-ar fi si tristetea?”

Sursa: http://news.discovery.com/

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>