Pages Navigation Menu

Andy Warhol si arta de consum

Andy Warhol si arta de consum

andy-warhol

Reprezentant al curentului pop-art, Andy Warhol este cunoscut pentru reforma prin care a reusit sa combine arta traditionala cu imagistica si simbolurile culturii populare, precum benzile desenate, reclame, obiectele culturale mondene si personalitatile momentului. Mai simplu spus, Warhol este precursorul a ceea ce numim astazi arta advertisingului, oferind pentru prima oara in istorie accesul oricui la arta.

Grafician, fotograf, pictor si regizor, Andrew Warhola se naste in Pittsburgh, in 1928, intr-o familie de imigranti slovaci. Dupa patru ani de studiu la Carnegie Institute of Technology din Pittsburgh si dupa ce isi primeste diploma in domeniul artelor, in 1949, Andrew se muta la New York, unde isi schimba numele in Andy Warhol.

Primul sau job este de grafician de reclame, unde realizeaza ilustratii pentru jurnalele de moda si deoreaza vitrinele magazinelor. Prin talentul sau, se face destul de repede remarcat si incepe sa expuna in galeriile de moda. Simplitatea compozitiei si tendinta de a exprima mesajul cat mai direct atrag atentia celor de la RCA Records, devenind desenator de coperte pentru albumele de muzica lansate.

Andy Warhol Coca Cola

            Warhol incepe sa picteze la inceputul anilor ’60, dar asta nu inseamna ca va renunta la estetica reclamei. Reprezentarile sticlei de Coca-Cola si eticheta inspirata a cutiilor de supa Campbell’s nu sunt nimic altceva decat produse pure ale culturii populare de masa. Andy incepe sa creeze un univers anume, incluzand in compozitiile sale bancnote, fragmente de benzi desenate, dar si reproduceri ale portretelor starurilor de cinema, precum Marilyn Monroe, folosind tehnica hollywoodiana, in incercarea sa de a portretiza miturile americane. Din 1962, Warhol va lucra folosindu-se de tiparul fotomecanic si de seriografie. La seriile de reproduceri realizate pe baza unei schite lucreaza un grup numeros de asistenti, iar in numai doi ani realizeaza peste doua mii de astfel de lucrari. Picturile semnate de el abunda de culori tipatoare, stridente, repetitii ale aceluiasi obiect, dar mai ales violenta prin numeroasele accidente, pe care mai intai le fotografiaza. Toate acestea devin opere care ilustreaza civilizatia americana. Atelierul-fabrica numit Factory, unde locuieste si creeaza, devine loc de intalnire pentru avangarda new-yorkeza.

andy-warhol-marilyn

            Din sfera activitatilor sale artistice face parte si filmul experimental  realizat in colaborare cu un ansamblu vocal-instrumental psihedelic foarte influent, The Velvet Underground.

            Despre omul din spatele artistului se poate spune ca a trecut prin momente marcante de-a lungul existentei sale. In clasa a III-a este diagnosticat cu coree reumatica, o afectiune a sistemului nervos care produce miscari involuntare ale extremitatilor. Trecand prin nenumarate analize si consultatii, Warhol devine ipohondru, dezvoltand o frica teribila de spitale si medici. Mai mult decat atat este exclus din activitatile sociale de la scoala si isi petrece cea mai mare parte a timpului desenand si lipind poze pe peretii camerei sale, aceasta etapa numind-o mai tarziu „esentiala in dezvoltarea personalitatii mele” 

Andy Warhol Campbelle soup 1 Andy Warhol Campbelle soup

            Celebritatea, care isi atinge apogeul in 1960 si faptul ca se vorbea despre el ca despre un  star-rock, iar lucrarile sale valorau din ce in ce mai mult, ii pun viata in primejdie. Pe 3 iunie 1968, o feminista radicala pe nume Valerie Solanas il impusca pe Warhol chiar in atelierul sau. Aceasta frecventa atelierul artistului, iar motivul tentativei de omor a fost faptul ca Valerie ii daduse un scenariu lui Warhol, pe care acesta il ratacise, despre care femeia credea ca ar fi fost folosit fara stirea ei. Ulterior a fost diagnosticata cu grave probleme psihice. Rana rezultata in urma impuscaturii a fost una foarte severa, dupa care Warhol si-a revenit foarte greu, urmand ca in Fabrica sa vina doar oamenii in care acesta avea deplina incredere.

Andy Warhol car

            Expunerea lui publica se termina dupa acest moment tragic, iar in urmator deceniu Warhol sta  intr-un colt de  umbra, ocupandu-se mai mult de afaceri decat de arta. Chiar si asa in acest timp exista cateva exceptii de nume importante, precum Mick Jagger, Diana Ross, Sahul Iranului, John Lennon sau Brigitte Bardot, care sunt dispuse sa ofere sume uriase pentru a fi imortalizati de artist.

Andy Warhol, se stinge din viata pe 22 februarie 1987, in New York, in urma unei interventii de rutina. Din cauza fobiei sale de spitale si medici, Warhol amanase extrem de mult tratarea unei probleme biliare. Desi, recuperarea decurgea normal, o aritmie cardiaca post-operatorie i-a produs decesul in timp ce dormea.

 

Sursa foto:  artobserved.com;   dreamcost.com; english-online.at                                                        

 

 

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>